Nu ramlar de in

Inte bara fåglarna. (Här illustrerade med bläsgäss på nästa bild.) Skådarna börjar ta över. Vandrare, löpare, cyklister och de som i sakta mak njutit av sjöängens omgivningar under tidig vår, hamnar nu i minoritet. Fåglar drar och artrallyt pågår för fullt. Listor fylls snabbt på. Vem ”vann” första kvartalet? Kvartalets höjdare? Kommer i nästa Rallen.

Hur prenumererar jag på senaste inlägget? Titta längst ner ⇓⇓⇓

månadsrundan i april såg vi både den minsta och största fågeln vid sjöängen. Den ena lugnt födosökande i en sälg, den andra våldsamt i en vass. Tryggve Engdahl har gjort sitt bästa för att fånga vårkänslorna. Har du missat StOF-rapporten? Ligger längre ner.

En skruv lös – nej – inte bara en. 120 vassa skruvar förpackade i trasiga påsar stack upp i de lermassor som nu kantar den utjämnade vägen bort mot Byksberget. När något nytt dyker upp inom reservatsgränserna blir man ju nyfiken. Så en dag i höstas, på vägen hem, sparkade jag runt i leran och upp kom rester av rivna byggnadsdelar. Ledningar, tegel, plast och dessa skruvar. Länsstyrelsen har de senaste åren lagt ner mycket tid och pengar på upprustning av reservatet. I det ingår också anpassning för dem, som inte har så lätt att ta sig fram. Utjämning av lutande backar till exempel, kräver fyllnadsmassor. Dessa graderas efter innehåll. Någonstans blev det fel i beställning och/eller leverans. Så det blev mycket skräp och dessa för betesdjur livsfarliga skruvar. Detta duger ju inte. Efter anmälan till länsstyrelse, togs prov av det kemiska innehållet. Resultatet blev att länsstyrelsen och entreprenören har kommit överens om att fyllnadsmassorna ska bytas ut. Målet är att det ska vara klart före utsläpp av betesdjuren. / Björn Nordling

Som av en händelse hamnade den lösa skruven på det senaste numret av Meddelande från Angarngruppen. Nummer 29 lyfter bland de femtio åren särskilt fram de senaste tio. Klicka på Butiken och beställ nu!

Så såg Angarnssjön ut en gång i tiden. Läs mer i nr 29. Det är mycket vatten i sjöängen. Men det går att gå runt.

 

 

Den traditionella StOF-exkursionen har genomförts med som vi tycker gott resultat. Många kom och såg mycket. Gunnar Hesse beskriver våra upplevelser av våren.

OBS! Den 4 maj är en heldag 05.00 – 14.00 med tre olika aktiviteter samma dag.

 

KOMMANDE AKTIVITETER

Onsdag 1 maj. MÅNADSRUNDA. Samling vid Örsta 07.30. Värd Gunnar Hesse.


Lördag 4 maj.

FÅGELTORNSKAMPEN. I år skådar vi från den nya plattformen över Lundbydammen, Klosterbacken och Åstaåkrarna. Inte nog med det. Fågeltornet är också bemannat. Vilken grupp kommer att se mest? Båda startar 05.00. och slutar 13.00. Värd plattformen Stefan Paulin. Värd fågeltornet Roffe Andersson. Häng på! Kom, skåda och gå när du vill.

INVIGNING av WWF-PLATTFORMEN.  Ett samarbete med Världsnaturfonden som sponsor och Länsstyrelsen i Sthlm som utförare och Angarngruppen som intressent. Klockan 13.30 invigs plattformen av  biträdande generalsekreteraren Peter Westman Världsnaturfonden och länsöverdirektör på länsstyrelsen i Stockholms län Johan von Sydow . Värdar Mats Gothnier länsstyrelsen och Gunnar Hesse Angarngruppen.

FÅGELSKÅDNINGENS DAG. Angarngruppen är ”Din värd i fågelvärlden”. Fråga  de gula västarna som rör sig mellan vindskydden och Lundbydammen 11.00-13.30 om fåglar och sjöängen. Värdar Karin Hendahl och Gunnar Hesse.

Länsstyrelsen grillar korv och informerar vid vindskydden.

HITTA HIT.  Allt detta utgår från Örsta, Angarn. Samordnare för Angarngruppen Björn Nordling.

En skruv lös …

… nej – inte bara en. 120 vassa skruvar förpackade i trasiga påsar stack upp i de lermassor som nu kantar den utjämnade vägen bort mot Byksberget. När något nytt dyker upp inom reservatsgränserna blir man ju nyfiken. Så en dag i höstas, på vägen hem, sparkade jag runt i leran och upp kom rester av rivna byggnadsdelar. Ledningar, tegel, plast och dessa skruvar. Länsstyrelsen har de senaste åren lagt ner mycket tid och pengar på upprustning av reservatet. I det ingår också anpassning för dem, som inte har så lätt att ta sig fram. Utjämning av lutande backar till exempel, kräver fyllnadsmassor. Dessa graderas efter innehåll. Någonstans blev det fel i beställning och/eller leverans. Så det blev mycket skräp och dessa för betesdjur livsfarliga skruvar. Detta duger ju inte. Efter anmälan till länsstyrelse, togs prov av det kemiska innehållet. Resultatet blev att länsstyrelsen och entreprenören har kommit överens om att fyllnadsmassorna ska bytas ut. Målet är att det ska vara klart före utsläpp av betesdjuren. / Björn Nordling

Som av en händelse hamnade den lösa skruven på det senaste numret av Meddelande från Angarngruppen. Nummer 29 lyfter bland de femtio åren särskilt fram de senaste tio. Klicka på Butiken och beställ nu!

Det är mycket vatten i sjöängen. Men det går att gå runt.

Den traditionella StOF-exkursionen har genomförts med som vi tycker gott resultat. Många kom och såg mycket. Gunnar Hesse beskriver våra av våren här.

OBS! Den 4 maj är en heldag 05.00 – 14.00 med tre olika aktiviteter samma dag.

 

KOMMANDE AKTIVITETER

Onsdag 1 maj. MÅNADSRUNDA. Samling vid Örsta 07.30. Värd  Gunnar Hesse


Lördag 4 maj. FÅGELTORNSKAMPEN. I år skådar vi från den nya plattformen över Lundbydammen, Klosterbacken och Åstaåkrarna. Inte nog med det. Fågeltornet är också bemannat. Vilken grupp kommer att se mest? Båda startar 05.00. och slutar 13.00. Värd plattformen Stefan Paulin. Värd fågeltornet Roffe Andersson. Häng på! Kom, skåda och gå när du vill.

Lördag 4 maj. INVIGNING av WWF-PLATTFORMEN.  Ett samarbete med Världsnaturfonden som sponsor och Länsstyrelsen i Sthlm som utförare och Angarngruppen som intressent. Klockan 13.30 invigs plattformen av  biträdande generalsekreteraren Peter Westman Världsnaturfonden. Värdar Mats Gothnier länsstyrelsen och Gunnar Hesse Angarngruppen.

Lördag 4 maj. FÅGELSKÅDNINGENS DAG. Angarngruppen är ”Din värd i fågelvärlden”. Fråga  de gula västarna som rör sig mellan vindskydden och Lundbydammen 11.00-13.30 om fåglar och sjöängen. Värdar Karin Hendahl och Gunnar Hesse.

Länsstyrelsen grillar korv och informerar vid vindskydden.

HITTA HIT.  Allt detta utgår från Örsta, Angarn. Samordnare för Angarngruppen Björn Nordling.

Äntligen

Det är nu det ska hända. Skådaren vaknar till liv och tassar ut i eftervinterns marker. Den ena dagen tomt på allt fågelliv. Snögloppet immar på optiken. Kall vind hindrar stela fingrars skärpeinställning. Förväntade fåglar är någon annanstans. Trösten blir det varma kaffet.

Så – nästa dag, är alla där. Skådarkamrater som man inte sett sen före vintern. Åkrarna fyllda med de flesta gåsarter, med och utan bläs, vipor och lärkor. Sånglärkor i flock, med glimtar av snösparvar. Vakar med knipor, krickor och till och med sothöns. En blyg sol värmer. Så annorlunda. Gårdagens tystnad – dagens gåsoväsen. Vårkryssen ramlar in. Hur ska man hinna uppleva allt.

Som organiserad skådare, kan man ju inte missa årsmötet. Tillsammans med femtio andra kunde vi den 19 mars, bland annat få reda på vad Angarngruppen hade gjort under året, besluta om ansvarsfrihet för rätt räknade pengar och välja styrelsemedlemmar. Ordförande svingade klubban med emfas och formaliteterna avslutades snart med – Ulric Ilvéus tilldelas i år – Vattenrallen, Angarngruppens vandringspris.

Angarngruppen utsågs 2018 till Världsnaturfondens miljöhjälte i kategorin biologisk mångfald.

Samma år genomförde vi för första gången, tack vare Ulric Ilvéus’ initiativ och hängivna arbete, aktiviteterna Bioblitz och Nattlys. Det mesta av Skesta hages rika fauna och flora blev studerat och rapporterat. Ulrics fleråriga inventeringar av ett antal våtmarksfåglar vid Angarnssjöängen har också de starkt bidragit till ökade kunskaper om reservatets biologiska mångfald.

Den för dagen ”pinfärska” ”Femtio år med Angarngruppen 1968 – 2018” ingående i serien ”Meddelande från Angarngruppen”, avslutar jubileumsåret. En begränsad upplaga i färg, fanns tillgänglig för självkostnadspris 100 kr.  I detta nummer 29, kan man läsa om både gruppens och sjöängens historia. Hur vi kommunicerar med medlemmarna, fågelstatistik, nya grepp med biologisk mångfald och hur vattnet mår. Ett tjugotal artiklar hopsatta av initierade medlemmar.

 

Sen blev det fika med mjuk? övergång till ”Ögonblick i vår svenska natur” Kenneth Olausson, har gjort nedslag på sina favoritställen. Inte bara fåglar hade fastnat i kameran. Ett brett spektrum av två, fyrfota och sexbenta djur, med olika personligheter, inramade av grönska eller passande ljus. Prisvärda bilder som också ingick i bok med samma namn. Vi fick uppleva unika ögonblick.

Länsstyrelsen har hittills fyllt på med ved vid eldplatserna på Tältholmen och Skesta hage. Det upphör tills vidare på grund av budgetåtstramningar och istället prioriteras naturvårdsåtgärder. BRYT EJ torra grenar från träd o buskar till ved. De ingår i naturens kretslopp. Ta ej heller från faunadepåer.

 

 

KOMMANDE AKTIVITETER

Prenumerera gärna. Du får ett mail när den här sidan uppdateras. Fyll bara i din mailadress i rutan ⇓⇓  Många andra har gjort det.

Lördag 30 mars. SAMEXKURSION runt sjöängen med StOF. Exkursion med tradition. Vårgästerna anländer. Hinner sånglärkor, skogs- och ringduvor fram i tid. Hur påverkar miljöförändringar ankomsttiderna. Rastande snösparvar kan bli dagens X. Dags för brun kärrhök, enkelbeckasin, skogssnäppa och sädesärla. Kommer den nya Lundbydammen med WWF-plattformen bli den succé vi hoppas på? Samling vid Örsta 07.30. Värd Stefan Paulin.

Onsdag 3 april. MÅNADSRUNDA. Samling vid Örsta 07.30. Värdpar  Karin Hendahl och Per Gullberg.

OBS! Den 4 maj är en heldag 05.00 – 14.00 med tre (3) olika aktiviteter samma dag. En av vårens satsningar med WWF och länsstyrelsen. Mer här när det närmar sig, men titta i programmet redan nu.