Nu börjar det femtioförsta året

Ett spännande vad har uppstått vid Lundbydiket / kobryggan, pga sent vårflöde under v14. Höga stövlar eller barfota passage kan gå bra. (Publ. 20180417)

 

ALLA ÄR VÄLKOMNA !

 

Du läser nu jubileumsnumret (eller inlägget som det kallas i WordPressvärlden). Det börjar med vår årliga samexkursion med StOF, då vi upplevde att vintern släppte sitt grepp. Många bilder från jubileumsdagen, med människor, medlemmar, mingel och måsar. Jubileumstalet kan du se och höra på video. Bilderna finns i bildspel. Hur gick det på tipspromenaden? En liten personlig betraktelse med småvessla kompletterar.  Artrallyt pågår. Se resultatet första kvartalet. Vem fick kvartalets höjdare. Arterna fyller på listorna i rask takt. (Blå text är länkar. Men det vet du ju redan.) Gunnar Olssons foto kommer till sjöängen

Samexkursionen i april med StOF. Björn Nordling förmedlar personliga intryck av vårens inträde.

Jubileumsdagen den 8 april. Beskrivs av Mattias Ödevidh till bildspel av Karin Hendal, Roffe Andersson och Björn Nordling. Jubileumstalet i text, ljud och bild. Av och med Gunnar Hesse. Tipssvar och resultat.  Den sidan finns här.

Det kommer mer! Jubileumsåret är inte slut.

KOMMANDE AKTIVITETER

Onsdag 2 maj. MÅNADSRUNDA. Samling vid Örsta 07.30. Värd Stefan Paulin.

OBS! Här följer två aktiviteter den 5 maj. Någon måste kanske utgå. Mer om det när det närmar sig.

Lördag 5 maj. Sitt o Glo på Midsommarberget. Bara lyssna och titta. Kan det bli fler än 90 arter? 00.00-14.00. Värd Stefan Paulin.

 

 

Lördag 5 maj. FÅGELTORNSKAMPEN. Läs mer om tävlingen på www.birdlife.se . Samling vid fågeltornet 05.00. Avslutas 13.00. Ta med varma kläder. Förste kämpe Stefan Paulin.

 

 

 

Söndag 6 maj FÅGELSKÅDNINGENS DAG. Angarngruppen är ”Din värd i fågelvärlden”. Fråga  de gula västarna som rör sig mellan Byksberget och Fågeltornet 09.00-12.00 om fåglar och sjöängen.  Ingår också som en aktivitet i Gröna kilarna (Angarnkilen). Dina värdar i fågelvärlden är Karin Hendal och Gunnar Hesse.

 

 

Lördag 12 maj. LEDSKÄR. Värd Stefan Paulin. Vi samlas 05.00 vid infartsparkeringen ca 100 m norr om Vallentuna station vid Korallens vårdcentral. Där lastar vi in oss i så få bilar som möjligt, då det ibland är svårt att parkera i målområdet. Föranmälan krävs ifall vi med kort varsel behöver ställa in exkursionen på grund av eventualiteter. Anmälan sker till Ulric Ilvéus på telefon 073-96 00 557 eller via mejl ulric snabela ilveus.se

Söndag 27 maj. KAMEROR OCH KIKARE. Gunnar Olssons Foto kommer till Angarnssjöängen. Experter från företaget visar olika produkter för den naturintresserade. Våra egna duktiga fotografer/skådare ställer upp med tips och råd. Evenemanget utgår från vindskydden-grillplatsen vid Örsta. 10.00-13.00. Sammanhållande är Roffe Andersson. Följ GOF-bloggen eller Gunnar Olsson på Facebook

Den riktiga jubileumsdagen

SNART kommer du att få läsa om femtioårsjubileet och StOF exkursionen i nästa inlägg. Mycket skriva och redigera. (Publ 2018-04-10)

Före den stora Dagen har vi hunnit med aprils månadsrunda. Björn Nordling beskriver vad vi såg och vad vi hittade. (Publ. 2018-04-05)

 

 

 

DAGEN FÖR ANGARNGRUPPENS TILLBLIVELSE var den 8 april 1968. För femtio år sen. Det firas i fält den 8 april 2018 mellan 09.00 och 13.00. Örsta.

 

Det här händer!

Vindskydden nedom Örsta är centrum. Tipspromenad i Örstaskogen, guidning vid sjöängen. Info om sjöängen och Angarngruppen.  Vi bjuder på korvgrillning, kaffe, bullar och dricka som serveras vid vindskydden.  Angarngruppens ordförande håller jubileumstalet 11.00.

 

Länsstyrelsen kommer att finnas vid Lundbydiket. Visar och berättar bland annat om varför Lundbydammen kommit till och hur den fungerar. Kommer skrattmåsen tillbaka?

 

 

Byksberget Gula västar och gulmärkta kepsar cirkulerar och informerar.

 

 

Från naturen till kulturen – ett fönster

KOMMANDE AKTIVITETER

Onsdag 4 april. MÅNADSRUNDA. Samling vid Örsta 07.30. Värd Karin Hendahl.

Lördag 7 april. SAMEXKURSION runt sjöängen med StOF. Exkursion med tradition. De första vårgästerna anländer. Över fälten sjunger sånglärkor, skogs- och ringduvor rastar eller sträcker. Rastande snösparvar kan bli dagens X. Dags för brun kärrhök, enkelbeckasin, skogssnäppa och sädesärla. Om isen har gått upp rastar stora mängder änder, gäss och sothöns. Samling vid Örsta 07.30. Värd Stefan Paulin.

Söndag 8 april JUBILEUMSDAGEN! Se dagens program ovan.⇑

Årsmöte med guldkant och vårfåglar

FRÅN NATUREN TILL KULTUREN – ett fönster

KÖPA – BYTA – SÄLJA skådarprylar, för medlemmar. Har du tre kikare för mycket? Vill du byta kamera med någon du ”känner” ? Bara några exempel. Vi förmedlar via Butiken om tillräckligt intresse finns. Skriv till webred @ angarngruppen.se (Publ. 2018-03-21)

VÅRFÅGLAR. Det kan kännas långt till våren med skarsnö över vita åkrar och istäckta sjöar. Inga varma sydvindar som bär fram vårens fåglar. Men då har man som skådare tid att förbereda sig. Lördagen den 17 mars drog sig ett trettiotal vårfågelintresserade till Kulturhuset i Vallentuna, där Stefan Paulin, engagerat berättade om sin syn på vårfåglarnas inträdande i våra hemtrakter. Björn Nordling stod för upplägget och flera av Angarngruppens fotografer stod för bilderna. Allt i samarbete med Vallentuna kultur. Det verkar som om våra föredrag är uppskattade och det uppmuntrar till fortsättning, men kanske med annat närstående innehåll.

1968 – Det är inte alltid lätt att definiera en förenings födelse. Vi har grävt i arkivet och funnit att Angarngruppen bildades som en aktions- och studiegrupp av medlemmar i Stockholms Ornitologiska Förening (St.O.F.) Arbetet inleddes med att upprätta två skrivelser. Den första, daterad 8 april 1968, med bilaga har vi sett som ett bra startdatum. Därmed blev 2018 det femtionde året för årsmötet med guldkant, vilket nu syns på våra jubileumsmärken. För att märket ska synas högt och tydligt finns också en keps att visa upp det på. Den 8 april blir en speciell dag med fältverksamhet vid sjöängen.

2018 – Mattiasgårdens lokal fylldes den 13 mars, långsamt av mer eller mindre kända ansikten. En del var med redan på sextiotalet och ett flertal har deltagit i styrelsearbetet under perioder. När drygt femtio fågelskådare fyllde salen, kunde ordföranden Gunnar Hesse öppna det femtionde årsmötet. Det genomfördes utan dramatik. Ekonomin blev godkänd. Styrelsen blev omvald, en smärre ändring stadgarna utan invändning och årets Vattenrall kunde utdelas – för första gången till en kvinna – Kerstin Nordenadler.

Sen blev det mingel. Kö till baren. Kö till smörgåstårtor. Bildspel på väggen. Kaffe och kakor. Kökspersonalen fick slita men hade kul. Mingelfotograferna plåtade.

Bildspel från hela kvällen! 

(Det kan ta upp till 15 s att ladda hem filen. Fungerar på dator och läsplatta.) Startar inte bildspelet? Skriv till webred @ angarngruppen.se 

KOMMANDE AKTIVITETER

Följ jubileumsprogrammet. En del aktiviteter kommer att komplettetteras när vi vet mer och då står det här på första sidan.

Onsdag 4 april. MÅNADSRUNDA. Samling vid Örsta 07.30. Värd Stefan Paulin.

Lördag 7 april. SAMEXKURSION runt sjöängen med StOF. Exkursion med tradition. De första vårgästerna anländer. Över fälten sjunger sånglärkor, skogs- och ringduvor rastar eller sträcker. Rastande snösparvar kan bli dagens X. Dags för brun kärrhök, enkelbeckasin, skogssnäppa och sädesärla. Om isen har gått upp rastar stora mängder änder, gäss och sothöns. Samling vid Örsta 07.30. Värd Stefan Paulin.

Söndag 8 april JUBILEUMSDAGEN! Programmet för dagen är inte klart. Men boka förmiddagen. Länsstyrelsen berättar om Lundbydammen.