Exkursion till Norduppland den 12 maj 2018

– målarter i sikte

12 maj 2018 provades ett nytt mål för exkursioner anordnade av Angarngruppen. Ett antal fågellokaler i Norduppland låg i planen.

Många valde andra aktiviteter så det var endast fem skådare som samlades under ledning av Ulric Ilvéus. Vi träffades Vallentuna kl fem en strålande vacker maj-morgon för gemensam färd mot första målet, bruksorten Strömsberg nära Tierp. Målarten för denna lokal var forsärla, men någon sådan kunde inte upptäckas. Men platsen är vacker och många andra arter kunde bokföras. Ett antal spelande drillsnäppor var det mest notabla här.

Nytt försök att hitta forsärla gjordes vid nästa stopp vid bron i Västland. Och här var vi mer lyckosamma. Det tog visserligen lite tid för att alla i gruppen skulle få se ärlan eftersom den drog runt lite. Här noterades också en strömstare, vilket var lite överraskande.

Färden fortsatte mot ett av dagens huvudmål, området kring Ledskärsviken. Vi började vid den lilla båthamnen med utsikt österut över viken. Här anslöt ytterligare två exkursionsdeltagare så nu var vi totalt sju i gruppen.

Det är gott om fågel där ute, men det är svårt att identifiera alla eftersom det är starkt motljus. Ett flertal skräntärnor, några dvärgmåsar och två ägretthägrar kunde dock hittas. Det var inga mängder av vadare men ett antal brushanar, mosnäppor, större strandpipare och rödbenor plockades fram.

Efter lite skådande i hamnen och morgonen första kaffepaus, tog vi oss ut till fågeltornet där vi hade betydligt bättre skådarljus. Men så mycket mer av notabla arter blev det inte här.

Innan vi lämnade Leskärsområdet, gjorde vi en avstickare till ytterligare ett fågeltorn vid en våtmark kallad Fladen. På vägen dit hörde vi en grönsångare, vilket för de flesta, var en ny art för året. Inget speciellt fanns att notera i själva våtmarken, men en skruv innehållande åtta havsörnar var en pampig upplevelse.

En deltagare lämnade nu gruppen och övriga for nu söderut mot nästa huvudmål, Vendelsjön. På vägen dit passerades Tegelsmorasjön, som är nyrestaurerad fågelsjö. Här gjordes ett stopp med gott utbyte. Vi kunde föra in bla rördrom, gråhakedopping och svarttärna som nya arter i protokollet. Det var en lättillgänglig lokal med ett bra fågeltorn, som definitivt lockar till flera besök.

De fem ursprungliga deltagarna fortsatte nu mot Vendelsjön och fågeltornet vid den sk varggropen. Här hade dammsnäppa setts tidigare dagar och även rapporterats under morgonen. Vi träffade nu ett antal skådare, som kunde bekräfta att dammsnäppan inte sett på ett tag. Ägretthägrar hade också setts tidigare och rätt snart hittade Ulric dem och det var imponerande tre stycken vi kunde beskåda. Men det skulle bli mer. Plötsligt var det fem som var uppe och flög tillsammans. Häftigt! Men någon dammsnäppa blev det inte då. Istället satte vi oss ned i sommarvärmen och intog medhavd lunch. Det blev inga (störande) utrop från övriga skådare under vår lunch, så vi fick avsluta den i lugn och ro. Men bara några minuter efter det att vi åter börjat skåda, var det Ulric, som stod för upptäckten av dammsnäppan. Nu fick alla i tornet se den mycket fint på behagligt avstånd i fint medljus. En sk njutobs var det. Och en Angarnskådare visar klassen.

Så småningom avslutade vi sejouren i Norduppland och drog oss hem över. Ett sista stopp gjordes vid Årike Fyris på Kungsängarna söder om Uppsala. Förhoppningen var att få en skymt av kungsfiskare, men det blev resans enda miss. Den såg vi aldrig, men kunde beskåda gulärlor på närhåll och framförallt imponeras av ett hav av blommande kungsängsliljor.

Vi avslutade resan här med en artgenomgång och kunde bokföra hela 92 exkursionsarter och sammantaget var det en fantastiskt fin skådardag. Exkursion-konceptet håller, men frågan är hur vi får med flera deltagare vid en eventuell upprepning.

Text Stefan Paulin Foto Dan Henriksson