Månadsrunda den 1 januari 2014

– icke-vinter med skäggmesar och ovanligt mycket änder

DSC03663

Årets januarirunda inföll på nyårsdagen så frågan var hur många som skulle orka upp till exkursion klockan 08:30. Hela 12 skådare hade, trots firat tolvslag med säkert i många fall bubblande dryck, mött upp för att delta i den 99:e onsdagsrundan. Se där hur populär vår avspända skådning blivit!

När alla samlats och utbytt nyårshälsningar tog dagens värd Gunnar Hesse utan större omsvep täten ner mot första anhalt: Midsommarbergets fågelmatning. Vädret var lite bättre än det oftast varit denna märkliga, alldeles för varma icke-vinter. Lite av nattens uppklarning fanns kvar i luften med rätt bra ljus och bara lite över 0o. Vinden inte alltför hård. Frampå dan mera mulet men inget regn.

Nere vid matningen fanns blåmesar, talgoxar, nötväckor och större hackspett men inget vidare drag – värme och barmark har förstås den effekten. I den lilla tallen till vänster före grinden gnisslade en kungsfågel som med viss möda kunde lokaliseras i morgonljuset. Några gulsparvar drog runt och från Kustahållet ropade en gröngöling. I hagen hördes tofsmes men mera spännande var att Björn hittade en fjällvråk. Den försvann snabbt ur sikte men från Midsommarberget kunde den ses rasta bortåt Broholmen. Spaning från berget visade massor av gräsänder (uppskattade till 110 ex) spridda över de just nu ganska översvämmade maderna. Dessutom kunde man se rätt många sångsvanar; 13 adulta och 7 st 2K (just blivna!) i två familjer som tycktes hålla god sämja. På Kustamaden födosökte också ett knippar. En korp flög förbi västerut, björktrastar fanns i luften, om än ganska få, och gråsiskor lika så. Däremot ingen varfågel trots ivrigt spanande.

Då säger Björn att han hör skäggmes nerifrån vasshavet! Inte helt oväntat eftersom han rapporterat sådana bara några dar tidigare. Alla riktar sina kikare mot vassen där småfåglar glimtar till titt som tätt. Ofta blåmesar men flera av oss får in skäggmesar. Inte lätta att hitta men plötsligt lyfter ett helt gäng från vassen vid Lilla grundet. De drar några meter åt vänster och dyker ner igen. Vi enas om 12, kanske 15 ex i en sammanhållen flock. Då och då kan man få in en tjusig liten rackare i tuben. Lycka! Skäggmes redan årets första dag! Snart drar flocken iväg österut och därmed dags även för oss att bryta upp.

En liten sväng genom hagen och ner genom skogen gav ytterligare någon tofsmes och två svartmesar som lockade med korta pip, ett läte som få av oss kände till. Snart sjöng den ena också sin ”talgoxe på högvarv” så ingen tvekan om art. Nere vid sjöängen bar det av i riktning Hackstakullen där Gunnar utlovat fikapaus. En och annan gräsand drog förbi men annars rätt stilla. Medhavd matsäck kunde avnjutas utan alltför många störande fåglar!

DSC03664

Styrkta återupptog sällskapet vandringen mot Skesta hage och snart dök den första havsörnen upp; en ungfågel (2K+ är allt vi vågar säga!) som kom in från öster på sedvanligt manér. Knappt hade den försvunnit förrän ytterligare en kom från samma håll och inte långt senare ännu en. Tre örnar inom loppet av en kvart! Den sista på en något nordligare rutt.

Nästa anhalt var Skesta hage. Även här var det måttligt drag på matningen. De obligatoriska mesarna, förstärkta av ett par entitor, fanns förstås men de annars vid Skesta stensäkra pilfinkarna saknades av någon anledning. När hände det senast? Däremot hittade Roland en trädkrypare som dock snabbt gömde sig för de flesta av oss. Vid matningen fanns också ett par grönfinkar av vilka den ena föreföll väldigt passiv och sävlig. Den verkade sjuk, kanske av parasiten trichomonas som ger gulknopp, en sjukdom de ju tyvärr fortfarande ofta drabbas av.

413532252216

Ett andra fika intogs och en preliminär artgenomgång stannade på 26. Återtåget mot Örsta tillförde inget till artlistan förrän vi kom till foten av Midsommarberget. Spaning utåt maden och där satt ju varfågeln i samma buske på Kustamaden som på decemberrundan! Dessutom hittade Björn en snatterandhane (* se komm. nedan) ibland alla gräsänderna bortanför Byksberget. Enligt Svalan faktiskt första fyndet vid Angarn i januari. Uppifrån Midsommarberget hittade vi dessutom ytterligare två hanar borta på Kustamaden.

Vid det här laget var det dags för många att dra sig hemåt men några av oss knallade bort till Lundbydiket. Här på trädesåkern fanns rätt många björktrastar och bortåt kyrkan både en flock kajor och en hel hoper kråkor men inget annat spännande. Gråvädret tilltog och skymningen kom ännu tidigare än den borde men uppe vid Örsta hittade vi 15 gråsparvar. De blev dagens sista art på listan som därmed stannade på 29. En mycket bra siffra som jag tror är januarirekord. Detta trots att förväntade arter som nötskrika, domherre, steglits och pilfink saknas. Nämnas skall att sidensvans hörts vid parkeringen på morgonen precis som på decemberrundan och precis som då missad av många inkl undertecknad!

Sammantaget ändå en klart givande runda vid Angarn med skäggmes och snatterand som höjdpunkter och där vi verkligen utnyttjade alla dagens ljusa timmar!

Vid tangentbordet Tryggve Engdahl

Foto 1;2 Björn Nordling. 3;4;5;6;7;8 Margareta Andersson

(*Tyvärr redan hittad av Micke och Jens./Björn)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.