Månadsrunda den 1 oktober 2014

– tre årstider

Första oktobermorgonen gav försmak på kommande vinter och kyla. För många deltagare var det säsongstart med skrapning av bilrutan. Skådningen började redan vid Örsta parkering med födosökande steglits och hämplingar i hästhagens frostigt gräs
Oktobervärd var Gunnar Hesse som hälsade de 26 deltagarna välkomna och presenterade dagens upplägg – vid Naturrum som brukligt 07.30. Upplägget var Tältholmen, Midsommarberget, Utloppet och Skesta hage – när vi är där avgör vi om vi vill gå runt sjöängen. Gunnar lyfte också fram Angarngruppens aktivitet Filmkväll med Ingemar Lind och exkursion till Väddö. När sedan själva rundan startade hade solen redan börjat värma upp luften och dimman lättat en aning…

Parkeringsskådning före startParkeringsskådning Margareta Andersson

344                 Kylig morgondimma över sjöängen Margareta Andersson

En liten grupp deltagare tog sikte på Midsommarberget direkt. Den stora gruppen gick enligt plan längs skogens skuggsidan. Flera skådarstopp längs vägen; en flock gråsiskor satt i björktopp på Rökarbacken, kungsfågel i grantopparna, en flock om ca 150 starar satt på telefontråd. En stor flock kajor över Örsta.

2014 10 01_9131       Frostbiten skuggsida bra skådarunderlag Karin Hendahl

En fjällvråk födosökte och försvann bakom Byksbergsdungen. En flock på 20 talet sädgäss sträckte söderut. Flockar med bofink var i rörelse under större delen av exkursionen. Vid Tältholmen sökte vi efter bergfink vars läte noterats av en deltagare. Regeln är att det måste vara minst två deltagare för att en observation ska räknas. Och bergfinken gäckade oss.

Tältholmen säker plats för trastskådning     Tältholmens asp i höstprakt Margareta Andersson

En större hackspett hördes från Örstaskogen men inga trastar eller sparvar. Vi gick vidare till Midsommarberget. Där observerades tofsmes, kungsfågel, svartmes och givet talgoxe, blåmes och nötväcka. Nötskrikor hördes och sågs. När tubarna noga granskade varje observation på sjöängen från Midsommarberget så utgjorde varfågeln ett pulshöjande inslag. Gräsänder, krickor, inflygande sångsvanspar, bläsänder och två gråhägrar noterades likaså en flock om fem enkelbeckasiner och en flock om 20 tofsvipor vid Kustamaden. En flock om 20-talet snatteränder var i luften.
Förtruppen till Midsommarberget noterade vitkindade gäss. Hans Georg var tyvärr ensam om att notera skäggmesobsen.
Ett antal flockar med ringduvor sträckte över Angarn, vi uppskattade det till ca 200 men endas 6 skogsduvor. Två sånglärkor lekte tafatt över Midsommarberget.
Vi gick vidare mot Hackstakullen och äntligen dags att inta första frukost. Solen värmde och luften var klar. Vidare mot Skesta hage.

Volgakröken Skesta hage MA

Vid ”Volgakröken” var det intensivskådning (men författaren missade objektet) En mindre korsnäbb flög över oss in mot Skesta hage. En snabb observation som inte alla hann tillgodogöra sig. Koltrast, taltrast, gröngöling och spillkråka fanns nu med bland observationerna. En överflygande havsörn fick upp våra tidigare observerade änder i Kustamaden. Vi gick vidare längs maden. Såväl sånglärkor, ängspiplärkor och säsongens troligtvis sista ladusvalor noterades

MAs               Vart tog duvhöken vägen? Skådning i värmande höstsol Margareta Andersson

Skön vandring i solen till artgenomgången vid Klosterbacken. Då, vid pass 12.45 hade vi tillsammans observerat 48 arter att jämföra med år 2013 då det var 57 arter (rekord) och 2012 med 53 arter. Men vi hade ju hela sträckan Grävlingholmen – Lundbydiket – Byksberget kvar.
Vi hörde korpar ropa under dagen. Vid middagstid såg vi ett 30-tal korpar, en ung havsörn och ormvråk över Asphagen. En imponerande syn – en korpskruv.
Efter Klosterbacken var vi ett ganska spritt fält skådare där några gick till Midsommarberget och såg skedand. Andra gick till parkeringen och prickade av gråsparv. Grönfink, gulsparv och ett antal sävsparvar samt observationerna från gruppen på Midsommarberget innebar att oktoberrundans artlista avslutningsvis summerades till 54 arter .

Vid pennan Karin Hendahl

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.