Ny fjärilsart i Skesta hage.

Ny fjärilsart i Skesta hage

För en dryg vecka sedan hade jag nöjet att hitta en videfuks i Skesta hage, vilket är det första registrerade fyndet vid Angarnssjöängen (på Artportalen). Dagen efter upptäcktes två individer av en annan fjärilsskådare. Videfuksen är vanligtvis mycket ovanlig i Sverige, men uppträder vissa år invasionsartat österifrån. Den är en mycket vacker dagfjäril, som vid första anblick ser ut som en stor nässelfjäril. Med denna art konstaterad i området, så befäster Skesta hage verkligen sin position som en ledande dagfjärilslokal i landskapet och länet (den svartfläckiga blåvingen är ju en annan raritet där, som nu funnits där ett flertal år).

Gunnar Hesse

Lördag 13 juli Fjärilar och växter i Skesta hage

Nu flyger många av hagens fjärilsarter. Vi söker bland dagfjärilarna, den ovanliga svartfläckig blåvingen som flyger i första halvan av juli månad och som i Skesta hage har sin enda förekomst i Stockholms län. Samling på parkeringen vid Skesta hage på norra sidan om sjöängen kl  10.00Skesta hage P – hittar du här.

Ta med förmiddagsfika och kamera, förstoringsglas/ lupp m.m. om du har!
Leder gör Gunnar Hesse och Hans-Georg Wallentinus. Programpunkten är ett samarrangemang med Össeby hembygdsförening.

Vattenstånd uppdaterat fram till 1 juli

 

Pärluggla vid Angarn

Igår kväll upptäckte Micke Johansson två pärlugglor vid ”andra hygget”. För er som har för avsikt att leta ikväll; tänk på att inte gå för långt ner efter ”Y-korset”. Den spelande ugglan satt relativt nära vägen och det vore dumt att skrämma den. Kommer man när det fortfarande finns ljus kvar, kommer man se en upptrampad plats (där stod vi lyckliga som hörde ugglan igår). Längre ner behöver man inte gå, men man bör lyssna ordentligt, då ljudet är svagt om ugglan hoar ”åt fel håll”.

Anders Barkengren