Våren kryper fram på våra leder

DSC03310

Foto: Björn Nordling

ISVARNING!

Angarnssjöängens isar är nu förrädiska. Vattennivån har sjunkit och fylls inte på förrän snösmältningen börjar. Luftfickor med dålig bärighet har bildats, där isen inte får stöd av vattnet. Isen där, blir då snabbt tunn av värmen. Mittdikets strömmande vatten och större djup gör också en övergång riskfylld. Så lämna nu över sjöängen till fåglarna.

NYTT PROGRAM

Programmet för 2013 finns på begäran, nu också som textsida. Du hittar det under menyvalet ”aktiviteter”. Program
– – –

HOLKINVENTERING ism NATURVÅRDSDAGEN 2013

En lista över de senaste 4 årens inventeringar finns i ”Allt om Angarns holkar 2013-r1”.

Årets inventering i sammanfattning.

84 av totalt 116 holkar har undersökts. Grupp 1 undersökte holkarna Örstaskogen, Tältholmen och Midsommarberget.Noterade också ev. övernattningar. Grupp 2 tog Byksbergsdungen och Skesta hage. Holkar uppsatta efter 2012 häckningssäsong undersöktes ej.

Döda fåglar har hittats i flera fall. Både ad. och juv. I några fall med hela kullar. Ibland förekommer tvåvåningsbyggen med tragik för undervåningen. Nötväckor gillar barkflagor. Flugsnappare använder blandmaterial och stararnas bolster liknar mer än skräphög. Det vanligast bomaterialet är vitmossa/mossa som då troligast används av talgoxe/blåmes.

Övernattningar vintertid är relativt vanliga. Boet städas då inte på avföring, till skillnad mot när det används för häckning. Här har de adulta funnits. Troligen ihjälfrusna. En iakttagelse. Vissa holkar hade ett frostlager på insidan. Det var kallgrader på inventeringsdagen. Frosten har vid varmare väder tidigare, smält och runnit ner i bomaterialet, som nu i flera fall var fruset. Det kan ju ha påverkat överlevnadschanserna för övernattarna.

Några holkar är helt tomma och getingar har i något fall konkurrerat ut ”ordinarie” hyresgäster. Ekorre kan ha varit ett annat alternativ. Vi är olika duktiga på att tyda innehållet i holkarna och har också noterat på lite olika sätt. Att göra statististiska jämförelser mellan åren blir då svårt.

Men för en mer detaljerad lista: Se ”Häckning 2012 koll 2013

Det finns mer att läsa om Naturvårdsdagen lite längre ner.

Björn Nordling

1 svar på ”Våren kryper fram på våra leder

  1. Pingback: Korta notiser | Angarngruppen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.