Intensiv fågelsång

Om man hör genom all blåst förstås

Det fantastiska fotot ovan är taget av Kenneth Olausson och visar en timmerman funnen i skogen på norra sidan. När du inte hittar Kenneth krypande på magen efter småkryp jobbar han tillsammans med bl.a. Roffe Andersson med bilder och texter till boken om Angarnssjöängen – den som ska inspirera, informera, ge förståelse och väcka lust.

En hel del ”småkryp” är nu i farten, men med det kalla vädret och hårda blåsten är det svårt för fjärilar, humlor, bin och andra pollinerande insekter att flyga. Men håll utkik de varma dagarna som ibland inträffar.

Det är inte bara ”småkryp” som är i farten utan nu finns det flera vargrapporter.

Fram med öronen nu och lyssna innan fågelsången snart avtar och det bara är den envisa svartvita flugsnapparen som sjunger. Är du inte proffs kan du använda Merlin eller Birdnet för att lära dig mer. Fågelguiden på telefonen är inte heller så dum att jämföra med. Eller varför inte lyssna i xeno-canto på arten du tror att det kan vara. Att öronen kan vara bra visar arten gråhuvad vipa ”Vi hann just bara ställa oss på plats när Jan Andersson och jag hörde ett läte som vi inte kände igen. ”Vad är det” ropade vi i mun på varandra”. Du som är medlem kan snart läsa mer om detta i Rallen.

Men här kommer en liten varningens ord från Hans-Georg ”fågelidentifieraren Merlin missar ibland grovt i artbestämningen. Jag noterade redan förra våren att den kallar svarthätta för trädgårdssångare rätt ofta. Inte så märkligt egentligen, det är en del skådare som ”gissar” fel på dem också. Som sonogrammet visar, börjar svarthättan med ett allmänt ”Sylvia-pladder” vilket Merlin tolkar som trädgårdssångare, innan den vanliga svarthättestrofen kommer. Litet varningens finger för det här artparet i Merlin alltså.” Ja, man ju fnissa gott åt lunnefågeln som Merlin hörde i Angarnssjöängen.

Mycket är på gång nu i sjöängen, bl.a. med ringmärkning som du kan läsa/höra mer om på sikt. Eller kanske ser du Ulric som är ute och inventerar, men stör honom inte, då kanske han tappar räkningen. 747 st grågäss, det är några att hålla reda på – eller var det någon som just bytte plats?

Till våra stora glädje så blir Klosterbacken betad i år också. På kartan nedan kan du se hur hagen ser ut. Det är även på gång att Hackstakullen ska få renoverade staket. Så där kommer det också att komma djur.

Vad händer närmast?

14 juni lördag NATTLYS : Stora Ekhammaren. Samling vis Skesta hages parkering 22:30

2 juli onsdag MÅNADSRUNDA. Värd Tryggve Engdahl. Samling vid Örsta 07.30

5 juli lördag BIOBLITZ.

12 juli lördag NATTLYS : Skesta hage

13 juli söndag. FJÄRILAR OCH VÄXTER.

Vad har då hänt under den senaste tiden?

Trots ihållande regn tidigt på kvällen blev årets nattsångarexkursion både regnfri och lyckad, med många arter. Blåsten gjorde dock att en del arter kunde vara svåra att höra. Läs mer här.

Hagbytippen under nattsångarexkursionen 2022. Foto Gunnar Hesse.

Och tänk redan är det juni och första månadsrundan (4 juni) har redan varit. Det blev både många kryss för många deltagare. Den amerikanska krickan var nog den allra finaste. Läs mer här.

ALLA fick se de amerikanska krickan. Foto Gunnar Hesse.

Det andra nattlyset gick av stapeln lördag 24 maj. Den här gången gick det av stapeln längs Lingsbergsån och nu är det ljust medan fällorna ställs ut. Men fortfarande kalla nätter. Här är resultatet.

Fällorna ställs ut. Foto Gunnar Hesse.

Sitt och glo 10 maj samlade 8 deltagare varav 5 var på plats redan vid midnatt och aktiviteten avslutades inte förrän mitt på dagen. Resultatet gav 88 arter. Här har du hela listan och berättelsen.

Här håller vi koll på arterna. Foto Gunnar Hesse.

7 maj genomfördes månadsrundan. Här kan du läsa om allt som sågs och hördes under rundan. Många arter och deltagare blev det.

Aspglansbagge. Foto Gunnar Hesse.

3 maj gick den stora fågeltornskampen av stapeln. Totalt blev det 77 arter som sågs från Grävlingholmen av fem skådare. Mer info här.

Skådar och frukosterar, vid ett annat tillfälle. Foto Karin Hendahl.