Videfuks i Skesta hage och rapport från Torpmossen

videfuks

Läs om exkursionen till Torpmossen i Kårsta, 15 juni 2013

Svartpannad törnskata var en av de arter  som sågs på månadsrundan 3 juli.  Hela rapporten kan du läsa här.

Ny fjärilsart i Skesta hage

För en dryg vecka sedan hade jag nöjet att hitta en videfuks i Skesta hage, vilket är det första registrerade fyndet vid Angarnssjöängen (på Artportalen). Dagen efter upptäcktes två individer av en annan fjärilsskådare. Videfuksen är vanligtvis mycket ovanlig i Sverige, men uppträder vissa år invasionsartat österifrån. Den är en mycket vacker dagfjäril, som vid första anblick ser ut som en stor nässelfjäril. Med denna art konstaterad i området, så befäster Skesta hage verkligen sin position som en ledande dagfjärilslokal i landskapet och länet (den svartfläckiga blåvingen är ju en annan raritet där, som nu funnits där ett flertal år).

Gunnar Hesse

Nästa exkursion nu på lördag den 13 juli – FJÄRILAR och VÄXTER i Skesta hage

Nu flyger många av hagens fjärilsarter. Tex ovanstående videfuks. Vi söker bland dagfjärilarna, den ovanliga svartfläckig blåvingen som flyger i första halvan av juli månad och som i Skesta hage har sin enda förekomst i Stockholms län. Samling på parkeringen vid Skesta hage på norra sidan om sjöängen kl  10.00Skesta hage P – hittar du här.

Ta med förmiddagsfika och gärna kamera för att dokumentera, förstoringsglas/ lupp m.m. om du har! En kikare med kort närgräns, kan hjälpa till med detaljerna. Leder gör Gunnar Hesse och Hans-Georg Wallentinus. Programpunkten är ett samarrangemang med Össeby hembygdsförening.

Vattenstånd uppdaterat fram till 1 juli

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.