Följ med till Björn!

Exkursion till norduppländska Björn 28 september

Angarngruppen besöker ön Björn i norra Upplands skärgård. Björn är en ö längst ut i havsbandet som framförallt om höstarna drar till sig rastande fåglar och det är en trevlig ö att gå runt och skåda på. Genom åren har många rariteter setts, t.ex. eksångare, videsångare, blåstjärt och sibirisk piplärka. Är vindarna rätt kan man även ta del av ett fint sjöfågelsträck. Vi åker tidigt från Vallentuna (räkna med kl 04) och får båtskjuts ut till Björn från Fågelsundet så att vi är ute i gryningen. Preliminärt lämnar vi ön vid 13-14-tiden. Medtag matsäck, varma kläder och stövlar eller höga kängor. Tubkikare är förstås bra om man vill spana sträck.
Antalet platser är begränsat, och vid alltför stark vind kan turen komma att bli inställd/omlagd. Anmälan till Andreas Viberg på andreas.h.viberg snabela gmail.com och uppge samtidigt om du har tillgång till bil.
Kostnad: Båt ca 220 kr per person (betalas kontant på plats), samt 18 kr/mil till bilägaren (delas av de i bilen). Tur och retur Vallentuna blir ca 36 mil.
Vill man slippa den tidiga morgonen eller stanna kvar i Fågelsundet en natt (och kanske skåda i Ledskär dagen därpå) finns stugor att hyra i Fågelsundet. Maila Andreas i så fall.”

/Andreas

– även vit stork och röd glada!

Vit-stork-130802-DH

Rodglada-130802-DH

Den som har missat sommargästerna kan nu se dem här på bild, fotograferade av vår ”Rallenfotograf” Dan Henriksson 2013-08-02. Dan meddelar – ”Behöver jag skriva att det var en riktigt kul dag vid Angarn? :-)”

Månadsrunda 7 augusti

Någonting i kikaren? Midsommarberget. Foto: Gunnar Hesse
Någonting i kikaren? Midsommarberget. Foto: Gunnar Hesse

En rykande färsk exkursionsrapport, från månadsrundan den 7 augusti, finns att läsa här.

Ny artlista

Vi har nu tagit fram och tryckt den nya artlistan för Angarnsjöängen, med de senaste nya arterna. Den finns för utskrift under ”Om Angarn” . Och den kommer att delas ut på månadsrundorna. De ”gamla” i lådorna vid informationsskyltarna kommer att ersättas allt eftersom de tar slut. Förutom att artlistan är märkt med 4:e reviderade upplagan 2013, känns den igen på det vita bandet längst ned på omslagssidan.

Här är de övriga rapporterna.

– Jordnära skådning i gräsrotsnivå. Senaste rapporten från fjärils och blomstervandringen i Skesta hage den 13 juli.

– Läs om exkursionen till Torpmossen i Kårsta, 15 juni.

– Svartpannad törnskata var en av de arter  som sågs på månadsrundan 3 juli.  Det kan du läsa om här.

– Vattenstånd uppdaterat fram till 15 augusti.

tubskog-20080806 På spaning mot framtiden?

Det kommer snart fler möjligheter till upplevelser med fåglar och insekter.

Lördag 24 augusti. Trollsländeexkursion. Örsta kl. 10.00. Värd: Eric Renman. Du får lära dig se skillnad på olika arter i olika miljöer.

Glöm inte att Angarngruppen finns på Facebook!

 

1 svar på ”Följ med till Björn!

  1. Pingback: Tur och retur Angarn | Angarngruppen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.