Tystnad råder . . .

13417410_10208203000529977_6343912254401512807_n….eller är det någon som hör något? 15 nattsuddare höll sig vakna i den kalla juninatten. Något blev det trots frost. Hans-Georg Wallentinus ledde och skrev. Läs här. Karin Hendahl fotograferade. I slutet på rapporten finns en bonusartikel om Locustella– sångare med sonogram och kommentarer. Finns också under Obsar i menyn där du kan läsa mer om fåglars karaktärer.

untitledGöktyta En lyckad häckning med ringmärkning av en adult och 5 ungar. Dessutom låg 4 döda ungar i boet,  rapporterar Sören Lindén. (Texten rättad en gång till 2016-07-07.)

Lundbydammen Grävningarna av dammen skjuts upp till 2017. Förhållandena kring strandskydd, diken och markägande tar tid att reda ut så allas intressen tillvaratas. Länsstyrelse jobbar på. Några andra förbättringsåtgärder föreslås under tiden. Fräsning av strandängarna ca 30 ha på norra sidan, med start i augusti.

 

untitledHär visar Sören Lindén ett oemotståndligt exempel på ringmärkningsobjekt med attityd, som inte har ett dugg med Angarnssjöängen att göra.

Kartfoldern Den 6 juni var det invigning på Vallentuna Kulturhus av utställningen ”Smultronställen i Vallentuna”. Där finns nu vår nya kartfolder som ett exempel på ”vårt” smultronställe. Den kommer att delas ut på månadsrundorna. Har du inte fått den? Fråga efter den! Ser ut så här.

 

kulturhusfolder

Vidgade vyer från fågeltornet Länsstyrelsen har hörsammat vårt önskemål om att ta ner skymmande träd kring fågeltornet. (Bilderna tagna i april och juni 2016. Björn Nordling). Mer av Byksberget och Stora Ekhammaren.

 

66a 55a

IMG_0570Fågelmaten gror!

Späda solrosplantor följer redan solens gång.

 

 

 

KOMMANDE AKTIVITETER

Onsdag 6 juli. Månadsrunda. Samling vid Örsta 07.30. Värd Stefan Paulin.

Söndag 10 juli. Växt och fjärilsexkursion. Samling vid Skesta hage parkering 10.00. Kunskapskompletterande värdpar är Gunnar Hesse och Hans-Georg Wallentinus.

Onsdag 3 augusti. Månadsrunda. Samling vid Örsta 07.30. Värd Gunnar Hesse.

Lördag 27 augusti. Trollsländor. Missade du försommarens trollsländor. Ny chans och nya arter som flyger senare på sommaren. Eric Renman guidar dig åter i trollsländornas värld. Samling vid Örsta 09.30. Platsen återkommer vi till när det närmar sig.
Vid dåligt flygväder kan det bli på söndagen samma tid och plats. Meddelas då  senare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.