Frost med färg och Ingemar Lind m.m.

Vem sade  ”Det är kul det här med fågelskådning” och hur gick det på TippX? Det berättar Ulric Ilvéus om

streckfagel

Sträckfågelräkning i september. Flyger de åt rätt håll. Läs om svårigheterna att skilja på sträckande och förbiflygande fåglar.

58

Kontraster. Från solig sjöäng till dramatiskt havsband. Läs om Måssten som blev något annat. Jens Johansen var med och några till var där.

Oktoberrundan genomfördes snabbt och effektivt. Karin Hendahl tog denna bild av blommande raps och glödande höstlöv efter en lätt frostig natt. Såg vi några fåglar? Här är Karins version.

Dubbla sovsäckar, arton grader kallt. Rykande snöstorm. Fjällrävars yl och lek. Eller 20 varma inomhusgrader. Sextiotalet lyssnande åhörare och kaffekoppars skrammel. Vardag för naturfilmaren Ingemar Lind, som vill visa vad som finns därute.

Den tredje filmen i serien ”Nordisk vildmark” – ”Fjället i mitt hjärta”, tog oss med på en långsam snabbtur genom årstiderna i favoritfjällen vid Tänndalen. Långsam – det som händer får ta sin tid. Snabb – ett år på en halvtimme. Och helt utan ”stämningsfull” musik. Ingemar berättade att ljud och bild kan inte spelas in samtidigt. Flygplan, fel fågel eller vinden kan störa. Teleobjektivet ger en närbild som mikrofonen inte kommer åt. Med ljudarkivets hjälp, synkas bild och lämpligt ljud ihop, till en naturlig helhet. Blåhakens sång både syns och hörs. Ett tidskrävande arbete som kostar. Det är därför vi istället får höra musik dränka naturens egna ljud i teves naturprogram.

Före filmen fick vi uppleva att en liten sten i vattnet kan vara en underhållande scen. Bli en del av naturen och den kommer närmare dig, lär Erik Rosenberg ha sagt. Stillasittande fotograf med stenen i fokus registrerar under en timme, den ena efter den andra fågeln. Ibland med spegelbild, ibland med sällskap.

Nästa år berättar Ingemar, kommer en film om naturfilmarens vedermödor. Hur går det till att filma, fotografera och spela in ljud i naturen. Det kan bli ett återseende.

tegelrod-angstrollslanda-cKommer du ihåg sommarens trollsländor? Ulric Ilvéus återger sommarens trollsländeexkursion, med bilder av Jens Johansen.

Ny spång på gång över utloppet för säkrare överfart. Fräsningen på norra sidan är klar. Dämmet är täppt, för höjning av vattenståndet.

 

Christer Brostam fångade 17 av 32 skäggmesar på bild. Se större bild här.

Den ensamma grågåsen på ett ben, som på onsdagsrundan stod grindvakt, är märkt av Stockholms fågelrehabilitering i Svinninge. Den visade sig vara frisk och präglad på människor. (Kommentar 2016-10-26)

 

KOMMANDE AKTIVITETER

Lördag 8 oktober Måssten Singö. Populär tur som nu är fullbokad!

Onsdag 2 november. Månadsrunda. Samling vid Örsta 07.30. Värd Stefan Paulin kommer att finnas på plats trots vädret.(Publ. 2016-10-01)

Lördag 5 november Naturvårdsdag. Finn fallna holkar! Skogsvård innebär fällda träd. Ibland med holkar. Trasigaholkar samlas ihop och bärs ut till väg. Kvarvarande holkar inventeras och rensas. Hela holkar sätts upp. Stegar o verktyg finns. Samling 09:00 vid Örsta-förrådet bakom ”Naturum” med avslutning runt 12. Samordnare Björn Nordling.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.