En riktig sjöäng

Sjöängen är som sjöängar brukar vara – grund. Vattenytorna breder därför snabbt ut sig även vid måttliga regntillskott. Några kvardröjande flyttfåglar kan fortfarande spanas in. Mestågen samlar sig och nötskrikorna samlar på sig. Östliga kråkfåglar har nog rastat klart på matnyttiga åkrar. Varfågeln har stationerat sig. Lugnet har sänkt sig, på novemberrundan, endast stört av en rad skådare som envist sökt årets sista, av vad det nu blev. En blåhök kanske.

ÄNTLIGEN! Allt man vill veta om novemberrundan! För att citera novemberrundans rapportör Gunnar Hesse. Illustrerat av Kerstin Nordenadlers bilder kan du nu läsa om skådningens resultat.

Arbetet med 50-årsjubileet fortsätter. Flera spännande idéer är på gång. Följ programmet.

Samarbetet med Länsstyrelsen. Hänsyn till regelverk och lagar fördröjer grävarbeten och förändringar.  Alla måste godkänna allt, är en förenklad förklaring. Och sen ska det finnas pengar vid rätt tillfälle. Men viljan finns och det flyter på. Lundbydammen är nu det aktuella restareringsprojektet, där man nu har gjort en del förändringar utifrån ursprungsplanen. Det har blivit mer massor än beräknat vid utgrävning av kanalerna. Det kan innebära några färre kanaler och häckningsöar.

Naturvårdsdagen – där vårt bidrag är att se till våra gratisboende hyresgästers välbefinnande. Färdiga holkar finns för uppsättning och befintliga ska inspekteras. Vi hinner också med pausfika och en och annan fågeltitt. Stegar o verktyg finns.

Så här kan det se ut.

 

KOMMANDE AKTIVITETER

Lördag 18 november. Naturvårdsdag. Holkarbete kan vi aldrig få nog av. Samling vid Örsta förrådet 09.00. Samordnare Björn Nordling.

Onsdag 6 december. Månadsrunda. Samling vid Örsta 08.30. Värd Björn Nordling.

Program 2018