Månadsrunda 2 maj 2012

Månadsrunda 2 maj 2012 – sommar och sol!

32 personer mötte upp vid Örsta denna morgon, som lovade gott väder och därmed goda fågelskådarförutsättningar. Det finfina vädret skulle dessutom hålla i sig; slutligen blev det åtskilliga plusgrader och sol och svag vind följde oss under resten av exkursionen. Antalet deltagare var nästan rekord för majmånadsrundan och definitivt högre än de senaste årens medelvärde.

Skådare vid Örsta

Ledaren försöker samla sig själv och alla andra. Foto:Björn Nordling

Anders Barkengren var dagens härförare och fick det bitvis lite svettigt att hålla ihop den stora skaran. Anders valde motursvarianten på promenaden runt sjöängen och ledde oss först mot Tältholmen och sedan via Midsommarberget mot Asphagen och Hackstakullen genom skogen.

Måsar och Människor

Måsar och Människor. Foto: Björn Nordling

På väg upp mot Midsommarberget hörde vi det, som Rosenberg beskriver som ”dallrandet från ett silvermynt”, dvs. grönsångarens avslöjande sång på nära håll. Trädkrypare hörde några av oss och en tofsmes hittades, annars var det mest bofink och lövsångare och så de vanliga mesarna naturligtvis. Uppe från själva berget var sikten god och två årtapar kunde avnjutas.

Anders leder exkursion.

Bestämd ledare pekar med hela handen. Foto: Björn Nordling

Vid Hackstakullen blev det så dagens första kaffepaus och med tidvis musikalisk underhållning signerad ärtsångaren. Det var inte så lätt att slita sig från den soldränkta vilan, men vidare skulle vi naturligtvis och det via nerkanten på Skesta hage och så fortsatt längs Kustamaden. Några hörde göktytan vid hagkanten; vågar vi hoppas på en lyckosam häckning i år?

Artlistan fylldes successivt på. Svarthakedopping (två par) vid sommarstugeområdet och vadare i form av mindre strandpipare, grönbena, rödbena och enkelbeckasin.

Bild på Karin

Ny ledamot skådar framåt. Foto Björn Nordling

Artgenomgång tog vi i samband med den andra kaffestunden och med några extrakryss på vägen hem längs Södra maden, så slutade dagens skörd på hela 80 arter. Fjolårets rekordnotering på 76 arter fick sig därmed en rejäl putsning. Inga megaobsar i år som förra årets amerikanska bläsand, men många arter, underbart väder och en skön majvandring.

Gunnar Hesse