Angarnssjöängens naturreservat 40 år.

I år fyller Angarnssjöängens naturreservat 40 år, vilket firades söndagen den 22:a maj. Egentligen invigdes reservatet i december 1982 men håll med om att bästa tiden att fira vår fina slättsjö är nu i maj när grönskan är skir och ny, de flesta flyttfåglarna har återkommit och fågelsången fortfarande är livlig. Och som en tillfällighet (vilket det naturligtvis inte var!) sammanföll firandet med biologiska mångfaldens dag. Just den biologiska mångfalden ser vi i Angarngruppen som vår huvuduppgift, så dagen kändes väldigt passande. Glädjande nog ansåg både Länsstyrelsen (huvudman för reservatet), Vallentuna Kommun och Världsnaturfonden WWF att 40-årsjubiléet var väl värt att fira.

Angarngruppen bildades, liksom många andra aktionsgrupper, den stora ungdomsrevoltens år 1968. Detta i protest mot att Stockholms stad planerade bygga en hel förstad i stil med Vällingby, komplett med tunnelbana och köpcentrum. Det krävdes alltså närmare 15 års hårt arbete med inventeringar, skrivelser och lobbying innan exploateringsplanerna helt skrinlades och sjöängen med omgivningar fick skydd som naturreservat. Till detta bidrog starkt Länsstyrelsens ställningstagande.

Angarngruppens ordförande Gunnar Hesse hälsade vid 10-tiden alla välkomna till firandet på grillplatsen vid Örsta. Ett fyrtiotal personer hade mötte upp och fler anslöt successivt när folk i alla åldrar på söndagspromenad lockades av Länsstyrelsens korvgrillning. Vallentuna kommun informerade om sina planer för renovering av Gävsjön i Angarnssjöängens tillrinningsområde och Länsstyrelsen om sina planer för tillgängligheten vid Olhamra och Örsta. Själva grillplatsen vill man fräscha upp och göra mer barnvänlig med en liten lekslinga i backen bakom.

Gunnar Hesse inledde med att, för att poängtera Angarnssjöängens stora biologiska mångfald, berätta att 266 fågelarter, 21 däggdjur, 1520 ryggradslösa djur, 535 kärlväxter, 93 lavar osv iakttagits i reservatet och dess närmaste omgivningar. Vikten av reservat för biologisk mångfald ska inte underskattas! Gunnar poängterade hur avgörande samarbetet med Länsstyrelsen och Kommunen är för att bevara områdes unika naturmiljö och därmed sprida kunskap om samspelet i naturen. Just sådan kunskap är ju avgörande om vi ska klara miljö- och klimatutmaningarna.

Gunnar lämnade ordet till Vallentunas kommunalråd Parisa Liljestrand som höll ett uppskattat och uppskattande tal om Angarnssjöängens betydelse för kommunen som rekreationsområde. Den ger fantastiska möjligheter för till exempel barnfamiljer att komma ut i naturen. Parisa hade på väg ner till firandet stött på gäng med barn och deras föräldrar som just den gångna natten tältat på Tältholmen. Hon tackade också för det goda samarbetet med Angarngruppen.

Under tiden hade WWF-gänget (5-6 pers) fattat posto på Midsommarberget där man hjälpte besökare identifiera de fågelarter som kunde ses och höras. Dessutom satte man upp en tipsorientering för barn och föräldrar runt i Midsommarbergets hage.

Vid grillplatsen bjöd Länsstyrelsen på grillad korv, solen bröt igenom allt mer och värmen steg efter en aning kylig morgon. Förbipasserande fåglar som t ex havsörn ropades ut och Jens Johansen hittade en vackert grönskimrande skalbagge som Roland Olsson fotade. Tillsammans med Gunnar bestämdes den till björkrullvivel.

Nere på Byksberget huserade Angarngruppens egna naturfotografer redo att tipsa hugade i konsten att fota fåglar, småkryp och allt annat levande. Man hade även chansen att jämföra sin fotoutrustning med fotografernas egna grejor.

Vid 11-tiden startade WWF:s guidade tur ner till sjöängen under ledning av Torbjörn Hegedüs. Några av oss angarniter hängde på för att hjälpa Torbjörn att hitta och identifiera så många fåglar som möjligt. Ett femtontal besökare deltog och de flesta verkade nöjda efteråt. De fick titta i våra tubkikare och få tips om läten och karaktärer hos en rad arter. Över Örstaåkern födosökte en tornfalk länge och väl – många fick i tubkikare se den ryttla. Ute på maden sågs ett flertal andarter och knölsvan kunde jämföras med sångsvan. Vid Lundbydiket fanns ett fåtal grönbenor kvar och en mindre strandpipare visade sig. Och över alltihop for några ganska nyanlända tornseglare omkring. Det kändes att sommaren snart är här!

Vandringen gick fram till Grävlingholmen där WWF-plattformen (förstås!) besöktes och här fick vi en fin obs av två födosökande lärkfalkar. De jagade inte tornseglarna den här gången utan fångade sländor som åts upp i flykten. På återvägen klättrade de flesta upp på Midsommarberget för en sista spaning över maderna. Nu hade eftermiddagsstiltjen lägrat sig och många passade på att avnjuta sin medhavda matsäck. Det visade sig att Länsstyrelsen hade korvar kvar när man passerade på väg upp till Örsta. Undertecknad var nog inte ensam om att, trots just aväten matsäck, ta en andra grillad korv med bröd…

Festen gick nu mot sitt slut och Angarngruppen vill tacka alla som bidragit till firandet av reservatets 40-åriga levnad. För sjöängen känns nästan som en levande varelse och måste som en sådan skötas om med varsam hand. Genom åren har reservatet genomgått flera restaureringar efter den ursprungliga från 1984-85 då den nästan helt igenvuxna sjöängen öppnades upp och dämmet kom till. Avgörande var den större restaureringen 1992-93 då en mer genomgripande röjning av träd och buskar genomfördes liksom införandet av rörligt dämme så att vattennivån kunde styras. På senare år har regelbunden fräsning av vass och annan gräsväxtlighet gjorts ute i maderna med jämna mellanrum i varierande delar av sjöängen. Det krävs mycket underhåll för att hålla reservatet i gott skick. I det sammanhanget är betning av boskap, framför allt kor, väldigt viktig. Alla dessa åtgärder handhas av Länsstyrelsen i samråd med oss i Angarngruppen.

Man undrar hur Angarnssjöängen kommer att se ut om ytterligare 40 år… Barnen som tältade kan förhoppningsvis då fortfarande njuta av ett levande naturreservat!

Stort tack till Länsstyrelsen, Vallentuna kommun, Världsnaturfonden och alla besökare som förgyllt dagen!

Skrivare Tryggve Engdahl            Foto Karin Hendahl

Gunnar Hesse, Angarngruppens ordförande hälsar välkomna

Parisa Liljestrand, kommunstyrelsens ordförande, Vallentuna, uttrycker kommunens uppskattning av Angarnssjöängens naturreservat

WWF bär material till sitt bord på Midsommarberget

Jens har fixat Angarngruppens flagga

Nu dags för guidad fågelskådning vid sjöängen

Dagens fågelguide Torbjörn Hegedûs, WWF, inväntar tillströmmande deltagare

Mot Byksberget

Fågelskådargruppen och Angarngfotograferna samsas om utrymmet

Fågelskådargruppen och Angarngfotograferna samsas om utrymmet

WWF-plattformen

WWFs flagga på väg mot Midsommarberget