Månadsrundan 4 augusti 2010

– regnrik, men artrik

Efter den varmaste och torraste högsommaren på åtskilliga år har så eftersommaren inletts på ett mer bekant sätt: regnigt och svalt väder. Onsdagen den 4 augusti var det dags för månadsrundan igen och regnet hade redan pågått under flera timmar och tidvis varit ganska intensivt, då tio personer samlades vid Örsta vid halvåttatiden. Det skulle visa sig, att regnet skulle fortsätta en bra bit in på eftermiddagen, men varken fåglar eller skådare verkade nämnvärt nedslagna av nederbörden. Den behövdes verkligen!

Dagen innan hade Svante Söderholm något överraskande observerat två kustsnäppor vid Byksberget och morgonens första observationsplats var därmed helt given. Åstad mot Byksberget med andra ord och med Anders Barkengren som dagens ledare i spetsen! Ett ivrigt letande genom tubkikarna bland alla grästuvor ute i sjön gav visserligen bl.a. svartsnäppa, brushane, enkelbeckasin och gulärla som resultat, men de åtråvärda kustsnäpporna lyste dessvärre med sin frånvaro. Nu kunde ju inte hela förmiddagen spenderas där, så beslutet blev att promenera tillbaka i regnet till Midsommarberget och förhoppningsvis se dem (och annat) därifrån.

20100804-1

Återtåg mot Midsommarberget. Foto: Björn Nordling

Väl uppe på berget, så var någon högt ovanför de regntunga molnen ändå på vår
sida och regnet upphörde (tillfälligt skulle det visa sig) och därmed var det
ett gyllene tillfälle för dagens första kafferast utan att ha regnet späda ut
kaffet. En hel del för dagen nya fågelarter blev det också: korp, snatterand,
skedand, kricka, gluttsnäppa (långt borta vid Kustamaden), grönbena och
sträckande vitfågel i form av fiskmås, skrattmås, gråtrut och silltrut. Därtill
naturligtvis de obligatoriska bruna kärrhökarna och på nervägen från
Midsommarberget en havsörn, som satte skräck i de många grågässen. Men var var
kustsnäpporna? Nåja, det var bara att fortsätta vidare och nu med Hackstakullen
och sedan Skesta hage som mål. Vägen dit bjöd bland annat på en törnskatefamilj
på fyra individer.

20100804-2

Inte heller Hackstakullen visade upp sig från sin bästa sida. Foto: Björn Nordling

Skesta hage visade sig ingalunda från sin bästa sida, nu när regnet var i gång igen, men större hackspett, entita och både grå och svartvit flugsnappare blev ändå några av tillskotten till dagens artlista. Hagen fick bli dagens rundningsmärke och under tillbakamarschen hittades buskskvätta, sparvhök och lärkfalk. Väl framme igen vid Midsommarberget beslöt några av oss att gå upp på toppen igen för att satsa på ”tredje gången gillt”. Belöningen var omedelbar och det genom en annan skådare, som redan var uppe på berget med tuben riktad mot de två kustsnäpporna strax utanför Byksberget. Stor glädje, speciellt då det blev nytt angarnssjökryss för flera av oss, undertecknad inkluderad.

Dagens summering blev 58 arter, vilket vi var mycket nöjda med. Genomsnittet för augustirundan under de fem senaste åren är 54 arter med 63 som mest (2008) och 47 som minst (2006). Artlista 2010.

Text Gunnar Hesse

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.