Så här i mars börjar snösparvarna komma förbi Angarnssjöängen. Många hörs/ses bara när de flyger förbi men en del väljer att stanna för att rasta på sin väg upp till de nordiska fjällen. Den är variabel i utseende över året och de som passerar här hos oss under tidig vår är på väg från sin mörkare vinterdräkt med rostbruna inslag till sin ljusare häckningsdräkt.
Den vuxna hanen är under hela året klart ljusare än de honfärgade fåglarna. Det vita på bröstet och magen fortsätter in på innervingen där bara lillvingen är kontrasterande svart i kanten mot buken. Vingspetsarna är också klart svartare hos hanen än hos de övriga fåglarna.

Vuxen hane, februari 2021
Den flygande vuxna hanens vingar är till stor del rent vita. Det stora vita fältet som finns på innerdelen av vingen, det vita på stjärtbasen och den vita buken syns tydligt när den flyger över.

Vuxen hane, mars 2023
På sommaren under häckningstid är den vuxna hanen i stort sett svartvit i sitt utseende. (Fotograferat i Stekenjokk i nordvästra Jämtland).

Vuxen hane, juni 2019
Den vuxna honan har inte lika mycket vitt i dräkten utan mer gråbrun hjässa, nacke, rygg och vinge. Den har också ofta tydlig brun anstrykning på det annars vita bröstet och magen.

Vuxen hona, februari 2021
En honfärgad flygande snösparv har ett klart mindre vitt fönster på vingarna än vad hanarna har och ger inte samma ljusa intryck. Ser man en flygande fågel bra så är det enkelt att se skillnad. Beroende på hur mycket vitt den har på vingarna kan man ofta även avgöra om det är en ungfågel eller gammal hona som flyger förbi. Men då det även finns individuell variation så hoppar vi över den informationen här.

Flygande honfärgad individ, oktober 2023
Det är alltså svårt att skilja en ungfågel från en vuxen hona i fält eller till och med från bild. För säker identifiering behöver man likt en ringmärkare ha den i sin hand så man kan studera fjäderdräkten i detalj. Då går det utifrån dräktens utseende även att bestämma kön på ungfåglarna.
Är du intresserad av att se vad man kontrollerar vid identifikation kan du kolla denna länk: https://ringersdigiguide.ottenby.se/species/plectrophenax-nivalis/ När du kommit in på websidan så klickar du på länken under Age och Sex så kan du studera de små skillnaderna gällande ålder och kön.
Nedan en ungfågel som är fotograferad under senhöst.

1k snösparv november 2018
Oftast ser man de riktigt stora flockarna på övervintringsplatserna men ibland händer de att de även drar norrut i större flockar där hona och hane i olika åldrar finns med.

Flock över Angarnssjöängen
Bilder: Kenneth Olausson.