Jag brukar göra en ”vargrapport” till de nummer av Rallen då det funnits eller misstänks ha funnits varg i vårt närområde månaderna före manusstopp. Efter en lugn vinter brakade det till alldeles väldigt i mitten av maj, då nummer 2 av Rallen redan låg i produktion. Därav denna lite udda rapport.
Lugn april
Under april finns spridda rapporter på Skandobs av vargar i områdena norr och väster om Angarn, bl. a. från norr om Karby och i Römossenområdet. De flesta av dem är inte bekräftade, så det går inte att avgöra om det verkligen är varg, eller om det är varglika hundar. Fullt klart är att det den 25 april uppehöll sig en varg i Bergshamra i nordöstligaste delen av ”Rialareviret”. Antagligen samma som sågs i Skärgårdsstad 29 april och mycket eventuellt också i Österskär 2 maj.
2 maj finns också två obekräftade observationer väster om Vallentuna tätort, den ena på Lindö golf och den andra på Vallentunasjöns västra sida. Dagen därpå, 3 maj, var den vid Hagby ekopark, en observation som är säkerställd. Var denna varg kom ifrån och vart den tog vägen är oklart.
Det brakar loss
Men så 15 maj brakar det loss, vilket antagligen många av er följt i bland annat lokalpressen. Det började med att en varg observerades i Rimbo 15-16 maj. Dagen därpå väcker den rabalder i Täbys centrala delar och den 18 maj far den omkring i Järfälla. Efter det blir det lugnt ett par dagar tills den återupptäcks, nu på norra Adelsö. Där ses vargen både 20 och 22 maj. Efter det går det inte att följa vargen längre. Väster om Eskilstuna har varg setts ett flertal gånger, men senaste observation är från 21 maj, så det måste vara ett annat exemplar. Söderut från Adelsö kommer man in i det Sörmländska Sjundareviret, där det dagligen rapporteras vargar. Så en passerande varg skulle inte märkas i rapportflödet. Men den borde å andra sidan akta sig för att gå rätt igenom reviret om den är rädd om hälsan – de lokala vargarna är nog inte så intresserade av en nykomling.

Kartan är hämtad från Skandobs 26 maj. Kartfunktionen är lite darrig, så den ”tar” inte alla rapporter på en gång utan man får hålla på att trixa med utsnitt och annat. Därför ser kartan ut som den gör.
Det finns inga uppgifter om vilken eller vilka vargar det kan röra sig om, men förhoppningsvis har det tagits avföringsprov som så småningom kan avslöja var den/de kommer ifrån. Med tanke på hur maj-vargen rört sig, ligger ett revir i norra Uppland eller södra Gästrikland närmast. Reviren i Värmland, som de tidiga vargarna i Rialareviret kom ifrån, är i princip krossade. Åtminstone delvis anses det bero på organiserad tjuvjakt.
Ska också nämnas att ”Vällenbjörnen II” har vaknat. Den har setts ett par gånger i maj, vid Skebobruk och öster om Knutby. (”Vällenbjörnen II” är mitt eget namn eftersom det för sådär tio år sedan fanns en björn i samma område. Den bodde i närheten av sjön Vällen på gränsen mellan Stockholms och Uppsala län.)
Text Hans-Georg Wallentinus