Nattlys nr 2, maj 2025

Maj månad 2025 har ju varit relativt kall och kylig, så skulle det gå att genomföra 2025-års andra nattlys den 24 maj? Väderprognosen blev bättre ju närmare vi kom vad gällde nederbörd, men att det klarnar upp innebär ju ibland också att temperaturen kan falla, vilket den senare också gjorde.

Denna gång hade vi planerat att lysa på en ny plats, i och omkring spången över Lingsbergsdiket. Vi var tre personer (undertecknad, Micke Johansson och Niclas Eklund) som samlades 20:45 för att bära upp all utrustning och rigga densamma för att kunna starta lyset vid tiotiden på kvällen. Samling för övriga deltagare var utannonserad till 21.30 vid Olhamraparkeringen och denna gång var det två deltagare i form av Gunnar Hesse och Håkan Lilja som anslöt till oss andra strax före 22:00.

Lingsbergsån. Foto Gunnar Hesse.

Flitiga studier. Foto Gunnar Hesse.Totalt sex stationer sattes upp i hopp om att locka så många olika nattflygande fjärilar som möjligt. Två stationer med LED-lampor vid Klosterbackens fot, två stationer med kvicksilverlampor inne vid stigen bakom Klosterbacken samt en station på bron över Lingsbergsdiket och slutligen en station där spången tar slut mot Gyllingdungen. De två sistnämnda var utrustade med LED-lampor. En morkulla spelflög under tiden vi riggade vilket gladde mig och Micke som lyckades få se och höra den.

Lamporna tändes vid 22-tiden och vi började vänta på att något skulle hända. Temperaturen hade fallit rejält redan nu och hoppet om att få många fjärilar sjönk med den. Vi fick således sänka ribban och hoppas att maj-lyset skulle bli bättre än april-lyset då vi endast fick en fjäril.

I skymningen. Foto Gunnar Hesse.

I väntan på insekter fick vi i stället njuta av flera individer av fladdermöss som födosökte vid bron över Lingsbergsdiket. Det var minst två dvärgpipistreller och minst två nordfladdermöss som höll igång. Micke hade som tur vad med sin BAT-detektor så vi säkert kunde artbestämma djuren.

I samband med fladdermössens skådespel fick vi äntligen besök av kvällens första fjäril som visade sig vara av arten tandmätare. Hoppet ökade något och vi hade tangerat resultatet från månaden innan, stor glädje.

Efter detta fick vi även påhälsning av ett hasselfly på en av stationerna inne i skogen och sedan även ett vackert fly i form av rödgrå högstjärt. Kattuggla hördes nu också ropa från Olhamrahållet och det var bra fart på minst två vattenrallar ute i sjöängen.

Kvällens fjärde och tyvärr sista fjäril blev en vitgördlad lavmätare på stationen närmast Gyllingdungen. Denna art blev också ny för naturreservatet, de tre andra har rapporterats sedan tidigare.

I övrigt en endaste skalbagge och av familjen mjukbaggar, som hittades på stationen nära ån. En liten skalbagge, som mäter cirka 2 mm och lever i vegetationen vid fuktiga ställen, medan dess larver är utpräglade vattendjur. Contacyphon padi är namnet.

Vi insåg nu att det var för kallt och började plocka ned utrustningen vid midnatt. Bilens termometer visade på endast två grader på hemvägen. Att vädret i allmänhet och temperaturen i synnerhet påverkar insekters aktivitet blev denna kväll väldigt tydligt om vi jämför med förra årets nattlys i maj då vi hade 62 olika arter.

Nästa nattlys är bokad till 14 juni, och då kommer vi försöka lysa vid Stora Ekhammaren, vilket även det är en ny plats där vi inte lyst tidigare med förhoppning om nya arter som vi inte hittat vid Angarnssjöängen. Exakt tid för samling och plats för detta meddelas på webbplatsen om ett par veckor. Känn er varmt välkomna att delta, vi har många arter att uppleva tillsammans under 2025 efter en trög start.

Text Ulric Ilveus

Flitiga studier. Foto Gunnar Hesse.