Naturvårdsdag 18 februari 2006

holkar1 holkar2 holkar3

Med stege samt pulkor med holkar och verktyg gav vi oss iväg (t.v.). Under
noggrann övervakning, kontrollerar Svante en äldre holk (mitten). Anders har
fått uppdraget att i det ökande snöfallet sätta upp en ny holk (t.h.). Klicka på
bilden för att få en större variant. Foto: H-G Wallentinus

Nio personer deltog i Angarngruppens naturvårdsdag. Under tilltagande snöfall sattes holkar upp och holkar rensades. Arbetet övervakades av den stationära fjällvråken som satt hela dagen i Rökarbacken.

Femton småfågelsholkar och en starholk sattes upp. Huvuddelen av holkarna (11 st.) placerades mellan Midsommmarberget och västra kanten av Asphagen, de övriga finns nu i dungen bakom Byksberget. P>Rensningen av holkar skedde i området Örsta – tältplatsen – Midsommarberget. Den visade att sex av sju starholkar använts förra året, två av dessa hade använts av talgoxe/blåmes. De hade säkerligen fått slita för att få ihop de ansenliga bobalar som krävdes för att boet skulle bli placerat på lämplig höjd i förhållande till ingångshålet. Dessa bobalar var nästan dubbelt så höga som bobalarna i holkar avpassade för småfåglar.

Trettio småfågelsholkar rensades. Åtta av dessa hade hyst svartvit flugsnappare och tretton hade använts av talgoxe/blåmes. Av bobalarna som rensades ut föreföll det som om fyra av meshäckningarna hade avbrutits innan någon kull lagts eller så hade mesarna haft bråttom och nöjt sig med en ringa bobale. En knapp tredjedel av holkarna hade inte använts. Men i stort sett samtliga av de holkar som inte innehöll någon bobale, hade använts för övernattning – fullt med spillning i holkarna.

Jag tackar alla som deltog i dagens arbete.

2006-02-18 Svante Söderholm

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.