Månadsrunda 1 mars 2006

Fågelfattig snöexkursion kring Vada

Snöyra och minusgrader mötte vid Örsta när nio 50k+-are samlades för mars månads fågelrunda vid Angarn. Förutsättningarna var således inte särskilt gynnsamma för en tänkt skådning av de första vårfåglarna. Vad göra?

Det blev inte så mycket Angarn. Beslutet blev i stället en minisafari i grannskapet. Första stopp blev fågelmatningen i Skesta hage. Där fanns några mesar, koltrast, nötväcka, trädkrypare, en hackspett och några gulsparvar – men inte många och inte särskilt talföra. En blick över sjöängen gav inte mer; ”bara” två andra strävsamma fågelskådare på avstånd.

På väg till nästa stopp vid Brotorps bro i Vadadalen såg några korp och varfågel utmed vägen, men för dem som inte gjorde det, satt turligt nog en andra varfågel väntande vid bron. Ljus och respektingivande kunde den beskådas via tub bland flingorna. Efter dagens första ”höjdare” blev det kaffepaus i lä av några kraftiga enar med nostalgiska samtal kring fågelskåderi förr. Ingen överraskande ”kaffefågel” störde heller.

Tredje stopp blev Vada kyrka och under parkeringsproceduren upptäckte Kari en framvinglande duvhökshane mobbad av kajor. Den blev dagens andra karamell att suga på för en stund. Korpen kom också tillbaka och sågs samla snöflingor med öppen mun i motvinden! Vid den följande mjuka snövandringen på vägen förbi Husa gård och Hammaren öster om Vadadalen bröt solen tidvis igenom och gjorde landskapet ytterligare behagligt. Nya fågelskrönor for i luften, men knappt en verklig fågel. På tillbakavägen kunde de mest envetna artjägarna i alla fall plocka in minst sex gråsparvar inne i Husas stora lada. Vid artgenomgången blev det sammanlagda resultatet trots allt 17 arter – en mer än motsvarande tur 1 februari. Ett torftigt indicium på annalkande vår!

2006-03-03 Ulf Linell

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.