Nattsångarexkursionen 9-10 juni 2006

Svårflörtade nattfåglar!

Den numera traditionella nattsångarexkursionen samlade rekordmånga deltagare, omkring 40 stycken. Vi stuvade in oss i så få bilar som möjligt och begav oss till Össeby-Garns kyrka för att lyssna efter den kärrsångare som hållit till där några dagar. Tyvärr lät den inte höra sig, men däremot sjöng rosenfinken vid Össeby prästgård en liten snutt. Vi fortsatte tillbaka till Brottby och tog oss ned mot Husaån där flodsångaren var i full gång. Där fanns också en gräshoppsångare och ytteligare en på andra sidan ån. De kornknarras som funnits på lokalen i några dagar lät dock inte höra sig.

Nästa stopp var Vada kyrka, där det fanns en rapport om hornuggleungar. De hördes också ned mot ån från kyrkan räknat. Vi uppskattar att det rörde sig om två ungar. Härifrån delade vi upp oss i två grupper. Min grupps första stopp var Stora Benhamra, där vi lyssnade ut över Vadadalen. Ytterligare en gräshoppsångare hördes och ett antal spelande enkelbeckasiner.

Vi fortsatte sedan mot Markims kyrka, där det tidigare hörts vaktel. På vägen stannade vi vid Salby (V om Ekskogen) och lyssnade ut över slätten där. Inget anmärkningsvärt hördes, men ett rådjur skällde irriterat på oss. Ytterligare ett stopp gjordes, nu vid Oreksta kyrka. Här hördes en fågel som ingen i gruppen knäckte identiteten på. En annan fågel svarade längre västerut. Jämförelser med fågelinspelningar och diskussioner mellan ledarna gör att vi kan bestämma fåglarna till att vara två rörhönor. Vid Markim hördes ingen vaktel (dock säv-/rörsångare svagt från Vivelstasjön) med det var trevligt att kunna ta sig en nattmacka.

Eftersom den andra gruppen, som varit vid Hederviken inte heller hört så mycket beslöt vi att återvända till Össeby-Garn och försöka få höra någon nattskärra uppe i Tärnanskogen. Ingen kornknarr vid Brottby. Inte heller någon nattskärra igång. Vi kanske var väl sena, eftersom natten redan vänt. Stoppet på höjden väster om Gamla Harsbo gav dock morkulledrag och (faktiskt) orrspel. Trastar, rödhakar och andra fåglar hade nu kommit igång ordentligt i takt med att det blev ljusare. Som avslutning försökte vi – återigen förgäves – få höra kärrsångaren vid Lilla Garn. Däremot var rörsångare verkligen i gasen, liksom de allerstädes närvarande näktergalarna, samt sävsångare, hämpling, blåmes och andra arter.

Den andra gruppen hade lyckat få höra några kornknarrar på långt håll och vid Frösunda kyrka en vaktel.

Det blir inte alltid som man tänkt sig, men det är nästan alltid så på våra nattsångarrundor.

Ljudsammandrag av natten 9-10 juni 2006 (ca 1,5 MB). 0’00”: Flodsångare och gräshoppsångare sjunger ”i mun” på varandra, Brottby, med näktergal i bakgrunden. 0’30”: Två hornuggleungar, Vada, med näktergal i bakgrunden. 0’50”: Enkelbeckasin, (”tickar” och flyktspelar), gräshoppsångare och näktergal, Stora Benhamra. 1’10”: Rådjur, Salby. 1’21”: rörhöna, Orkesta.

2006-06-10 Hans-Georg Wallentinus
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.