Exkursion med AG och StOF 5 maj 2007

Vårens andra StOF- exkursion – volym på arter!

Ca 30 deltagare leddes av fem skådare från Angarngruppen, som vanligt med Stefan Paulin i spetsen. Efter onsdagens exkursion med en mängd fåglar, var naturligtvis förväntningarna högt uppskruvade, åtminstone bland ledarna. Det visade sig vara betydligt tystare än senast och det var svårt att plock fram t.ex. dubbeltrast. Vid Tältholmen kunde vi efter mycket letande på fältet intill hitta en födosökande ortolansparv.

Från Midsommarberget kunde plocka ut ”russinen” i form av de två gråhakedoppingar, som funnits i sjöängen ett tag. Årta, kricka, gräsand, skedand och snatterand noterades bland simänderna och dykänderna företräddes av vigg, knipa och ganska mycket brunänder. Flera par svarthakedopping visade sig och ett par höll på med bobygge ganska nära ”Lilla grundet”. Här visade sig också två par rörhöna och det förekom t.o.m. ilskna revirslagsmål mellan hanarna. När inträffade det senast i Angarnssjöängen? Steglits underhöll i tallarna ovanför våra huvuden – det är tydligen häckning på gång.

deltagare20070505

Rödbenor spelade över sjöängen och när vi så småningom tog oss ned mot stranden kunde artlistan med vadare plussas på med brushane, grönbena, mindre strandpipare, gluttsnäppa, svartsnäppa och en förbiflygande ljungpipare. Vipor var det förstås gott om och någon enstaka enkenbeckasin flög också upp. En småspov, som Svante Söderholm rapporterat på Åstaåkern, lyckades vi inte se.

Ett par ladusvalor visade sig och en backsvala for omkring på långt håll. En hona salskrake dök ned i vassen men sågs bara av ett fåtal av deltagarna.

fisktarnor

Fisktärnorna har kommit tillbaka och parbildningen utanför Byksberget är igång (bilden t.v.). Likt oxhackare kliver kajorna omkring på hästryggen och plockar strån från vinterpälsen (t.h.). Foton: H-G Wallentinus.

kajor

Rovfågelslistan blev förhållandevis lång. En adult havsörn passerade ganska tidigt på morgonen och drog, som vanligt, upp gässen bland vilka fanns en bläsgås. I sjöängen fanns minst tre par brun kärrhök, en fiskgjuse passerade på mycket långt håll (längs Husaån?), duv- och sparvhök flög förbi. Ormvråk var det mycket gott om i alla riktningar och en hona tornfalk ryttlade över Örstaåkern. Dagens rovfågelclou blev dock den stenfalk som sträckte förbi med nordlig kurs.

Efter fikapaus på Byksberget fortsatte vi mot Grävlingholmen och Klosterbacken. Det märks att tropikflyttarna nu är ordentligt på gång. En hona svarthätta höll till i björkarna på Grävlingholmen och flera grönsångare spelade på Klosterbackens nordsida, ned mot Lingsbergsdiket. Den mindre hackspett vi hört under onsdagen fanns fortfarande kvar. I de öppna markerna noterades gulärla, sävsparv, ängspiplärka, stenskvätta och buskskvätta.

Artgenomgången vid Klosterbacken gav 84 ”godkända” arter, dvs. arter som setts eller hörts av minst två deltagare. Det totala antalet arter som setts av skådare vid sjöängen under dagen torde gått betydligt över 90 arter.

2007-05-05 Hans-Georg Wallentinus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.