Månadsrundan 6 juni 2007

– nytt deltagarrekord

23 deltagare varav fem juniorer träffades på Nationaldagen för juni månads Angarnrunda. Under ledning av dagens värdar, Christina Skarin och Stina Yström, tog vi den numera traditionella rundan Midsommarberget – Byksberget – Grävlingholmen – Lundbydiket – Klosterbacken och tillbaka. Årets hittills varmaste dag gjorde att skuggiga observatinsplatser idag stod högt i kurs. Även fåglarna verkade lite slaka – åtminstone en del av dem och det var tidvis lite högsommarstiltje.

Genom att vegetationen nu kommit upp ordentligt sågs inte så mycket av änderna, men snatterand, kricka, gräsand, årta, skedand, vigg och knipa kunde vi anteckna. Rördrom hördes sporadisk och häger flög förbi. Bruna kärrhökar syntes till och från – sannolikt tre olika honor i varierande dräkt och ruggningsstadium. Vadarna var inte så många, men någon svartsnäppa var redan på återsträck. Dessutom hördes och sågs grönbena, rödbena och skogssnäppa.

Tättingarna har börjat få ungar och bl.a. gulärla sågs med mat i näbben. Säv- och rörsångare hördes från sjöängen ochj trädgårdssångare pladdrade vid Klosterbacken. Dagens behållning blev den härmsångare som höll konsert i ”sommargyllingdungen” på norra sidan av Lingsbergsdiket. Av rovfåglar såg vi, förutom brun kärrhök, ormvråk, fiskgjuse tornfalk (hona) och lärkfalk. Den senare visade upp sig på njutavstånd över parkeringen för dem som var sena tillbaka till bilarna.

Artgenomgången gav omkring 55 arter, vilket måste betraktas som bra för en morgonrunda i gassande sol i början av juni.

2007-06-15 Hans-Georg Wallentinus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.