Månadsrundan 4 juli 2007

 – fullt med fågelungar

På morgonen 4 juli regnade det ganska intensivt över norra Storstockholm. Av den anledningen anslöt bara fyra Angarniter till juli månads rundan. På grund av regnandet beslöts att köra över till parkeringen vid Skesta hage och därifrån ta en runda upp till jaktstugan. Först gjordes dock ett stopp i det lilla gårdsmuseet vid Lappdal, där bruksföremål från slutet av 1800-talet och början av 1900-talet samlats.

Längs skogsvägen hördes kol- och taltrast, lövsångare, törnsångare, trädgårdssångare och svarthätta. Talgoxe och nötväcka antecknades. Vi stötte också på en familj entitor. Andra arter i skogen var skogs- och ringduva, större hackspett, rödhake, bofink och grönfink. Vid Lappdal varnade en svartvit flugsnappare. Två hussvalepar hade bon under silons tak och ladusvalor flög omkring bland husen.

Det hade nu slutat regna och vi tog traditionellt förmiddagsfika med utsikt över Kustamaden, där ett stort antal sothöns simmade omkring, både vuxna fåglar och ungar i olika storlekar. Totalt räknades ungefär 130 sothöns in. Grågås fanns inte så mycket, dryga trettiotalet. I vattnet såg vi också två snatteränder, kricka, gräsand, skedand (1 hane), brunand (hona med en kull på 7 ungar), knipor, en gråhakedopping och en smådopping. Gråhäger var det förhålladevis gott om. Fem fisktärnor jagade omkring över maden och en vattenrall hördes grymta bort mot Stora Ekhammaren. En svartsnäppa och en grönbena flög förbi och under besöket vid Kusta såg vi tre olika honor brun kärrhök plus en hane, samt på andra sidan av sjöängen en tornfalkshane.

Sist besökte jag dämmet tillsammans med Tryggve och öppnade det tillfälligt, eftersom regnandet under veckan gjort att sänkningen inte följt schemat. Här fanns stenskvätta med ungar, en törnskatehanne, två hämplingar, sånglärkor, ängspiplärkor, gulärla, buskskvätta, unga sädesärlor och flera sjungande sävsångare.

Artgenomgången vid Kusta gav 45 arter, men besöket vid utloppet plussade på artantalet med hela elva arter till så att slutresultatet blev 56 arter, vilket måste betraktas som normalt för en morgonrunda i början av juli, där bara regnet höll nere antalet arter till att börja med. Värd för dagen var Christina Skarin.

2007-07-04 Hans-Georg Wallentinus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.