Månadsrundan 7 november 2007

Vinterstiljte – eller?

Det börjar bli tradition med deltagarantal kring 20 personer. November månads runda samlade 22 deltagare varav tre juniorer. Efter en natt med fyra minusgrader hade nästan alla vattensamlingar nattgammal is. Allt i fågelväg förstod att hålla sig i stillhet eftersom det fortfarande var minusgrader då vi gav oss iväg från Örsta.

Spaning från Midsommarberget gav praktiskt taget ingenting och vi gick nu österut längs skogskanten bakom Midsommarberget, för att om möjligt se eller höra några fåglar i det sydvända skogsbrynet. Så småningom hade vi samlat på oss ett antal av ”mestågsarterna”; talgoxe, blåmes, svartmes, tofsmes, kungsfågel, nötväcka och trädkrypare.

Vi tog oss ned genom skogen till sjöängen och återsamlades på Hackstakullen. Fyra sångsvanar lyfte från en liten vak i dammen vid utloppet och en ormvråk drog förbi långt borta vid Seneby. En gräsandhane lyfte från ån nedanför dämmet, men det var också den enda andfågeln för dagen. Efter regnandet har nu vattenståndet börjat stiga så pass mycket att det börjat rinna av vatten från sjöängen, men dammluckan ska hållas öppen så länge arbeten pågår i sjöängen (se ”nyheter”). Närmare Skesta hage fanns bland annat gulsparv samt blåmes och talgoxe som födosökte på bredkaveldunets nu uppspruckna kolvar.

stina-viggo071107

Stina och Viggo spanar av sjöängen från den gamla Angarnssjöns strand. Samtliga foton: H-G Wallentinus

 

Sedvanligt fikauppehåll 9:30, som omväxling i Skesta hage. Några gråsiskor födosökte i björkarna ovanför oss. Färden fortsatte sedan längs Kustasidan upp mot sommarstugeområdet. En fjällvråk upptäcktes i en björk på andra sidan sjön och den kunde senare under dagen tubas in i bättre ljus. En familj stjärtmesar höll till i Stora Ekhammaren och tidigare hade vi också hittat två talltitor.

Efter en andra fikapaus vid Klosterbacken gjordes en preliminär artgenom som gav 27 arter. Av dem var det bara två rovfågelsarter, men på återvägen mot Örsta tillkom sparv- och duvhök, vid ett tillfälle en av vardera arten nära varandra, något som gav möjlighet till pedagogiska jämförelser av bl.a. arternas olika flyktsätt. Ytterligare några arter tillkom, varför dagens artlista landade på 32 arter. Detta ska jämföras med 30 arter 2005 och endast 20 arter i snöstormen 1 november 2006.

Till dagens mer ovanliga arter ska läggas en hona och en hane fasan, en art som börjar bli en raritet vid Angarnssjöängen. Vid Lundbydiket flög dessutom en fiskmås över – en inte speciellt vanlig art så här års, och en steglits passerade också.

Nedanför sommarstugeområdet höll sjöängen på att fräsas och två bandförsedda fordon tog sig snabbt och till synes utan svårigheter fram över sjöängen. Denna del av sjöängen är i princip inte behandlad sedan restaureringen 1992/93 och marken är tydligen bärig i den här delen (däremot körde de tidigare fast på ett ställe nedanför Midsommarberget). Det ska bli intressant att se vad denna behandling får för effekt på fågellivet nästa vår/sommar.

leta071107 fordon071107

Ett av arbetsfordonen med Örsta i bakgrunden (t.v.). Vi letade förgäves efter
varfågel denna dag (t.h.).

2007-11-07 Hans-Georg Wallentinus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.