Naturvårdsdag 8 mars 2008

Nio Angarniter hade slutit upp för årets naturvårdsdag, vilken bestod i att rensa holkar och att plocka skräp. Morgonen hade inletts med regn, men det hade upphört då vi träffades klockan 9. Solen sken ett tag, men molntäcket drog sedan ihop igen och det blev ganska ruggigt.

Över sjöängen sågs grågås, kanadagås och sångsvan dra omkring. En flock sädgäss hade kommit in, men drog sedan iväg. Tofsvipor passerade oss i olika riktningar och några sånglärkor sjöng sporadiskt. Under fikapausen på Midsommarberget kunde vi se en duvhök göra utfall mot ett par större flockar kajor, dock utan att få något byte. På staketstolparna vid Kusta sågs en stund en varfågel. Isen hade nu börjat släppa och i vakarna låg främst grågäss, men också minst åtta knipor och några viggar, förutom de obligatoriska gräsänderna. Ormvråk och fjällvråk agerade på horisontavstånd.

holkrensning08

Med hjälp av stegar, hammare och/eller tång rensades holkarna snabbat av de två rensarlagen. Foto: H-G Wallentinus

Holkarna rensades i området från Örsta till Hackstagränsen. Stefan Paulin, som ansvarade för dagen medförandes stegar, hammare, spik och tänger, fortsatte sedan för att tillsammans med Kjell Eriksson rensa i Skesta hage. Upp emot 90% av holkarna har varit bebodda, främst av mesar, men också svartvit flugsnappare och stare. I en holk hittades en död nötväcka och i en annan två döda blåmesungar. I ett bo fanns ett okläckt starägg. Flugsnapparna hade i flera fall byggt ovanpå en mes-bobale, ett inte allt för ovanligt fenomen. Trots att så mycket människor rör sig i området, var det förvånansvärt lite skräp i markerna – knappt bottenskyla i säckarna.

2008-03-09 Hans-Georg Wallentinus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.