Månadsrundan 2 juli 2008

– Stilla både i luften och bland fåglarna.

Dagens värd, Stefan Paulin, räknade så småningom in tio deltagare i den molniga men vindstilla morgonen då regnet hängde i luften. Dagarna innan hade det observerats en hel del vadare från Byksberget varför detta blev första anhalt. Här fanns grön- och rödbenor, en brushane, större och mindre strandpipare och tofvipor. Rätt mycket sothöneungar överallt, liksom halvvuxna gässlingar.

Nästa stopp var på Midsommarberget. En familjegrupp fisktärnor bestående av föräldrar och tre ungar fördosökte över sjöängen. Enstaka bruna kärrhökar var uppe. Sex snatteränder låg i en av klarvattenytorna och en kull vigg i en annan. En fågel med ett läte som ingen kände igen satt i en tall i backen. Efter mycket letande bland grenarna och funderande kom vi fram till att det var en tiggande bofinksunge (då jag gick tillbaka efter avslutad runda fanns det två exempar på samma ställe). En fiskgjuse flög förbi på långt håll med fisk i klorna, annars var det generellt dåligt med rovfåglar. Ormvråkarna uteblev helt tills alldeles på slutet, då ett exemplar sågs sitta på en staketstolpe vid Örstaåkern. En rovfågel sågs på mycket långt håll i väster. Gissningarna pendlade mellan glada och skrikörn, men oddsen på havsörn sjönk efter hand. Fågeln kom dock aldrig så nära att det gick att bestämma den.

unga-sothonor2-20080702 viggar-20080702

Vigghona med fyra ungar 2 juli 2008 (t.v.). Unga sothönor utanför Byksberget
(t.h.). Samtliga foton: H-G Wallentinus

Vid Hackstakullen flög en sparvhök förbi. Under hela dagen hade vi sett och hört
ungfåglar av olika slag, eller föräldrar som varnade för passerande människor.
Det var lövsångare, bofink, kungsfågel, törnsångare, m.fl. Det fanns mycket
ungfåglar av sten- och buskskvätta. Och ute i vassarna sjöng ännu sävsångare,
rörsångare och sävsparv.

ravunge-20080702

En rävunge låg och sov på toppen av en hög bortglömt flisningsvirke.

Under förmiddagen sträckte några fiskmåsar och ett lite större antal skrattmåsar mot SV. Skrattmåsarna kom ett par gånger i plogformation. Några storspovar såg vi dock inte denna dag. Artgenomgången som gjordes på Hackstakulle gav 58 arter. Under återvägen tillkom fyra arter, varför dagssumman landade på 62 arter. Detta artantal ansluter väl till 56 arter 2007 och 60 arter 2006.

2008-07-03 Hans-Georg Wallentinus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.