Månadsrunda 3 september 2008

med regnförhinder.

SMHI hade lovat att molntäcket skulle spricka upp på förmiddagen, men då 14 exkuranter samlades vid Örsta kom mer eller mindre kraftiga regnbyar dragande. Det blåste också upp efterhand. Inte så bra odds för många arter alltså. Regnet fortsatte från och till ända fram mot tolvslaget, då det till slut klarnade upp och solen fick en chans. Innan vi lämnade Örsta kom vi överens om att dagens främsta målart var blåhake.

Redan innan vi kommit iväg såg vi ett par stora flockar med tofsvipor som drog över sjöängen. Björn som hade förrekat och nu stod i lä ovanför Byksberget kunde meddela att det var en duvhök som dragit upp dem. Vi lyckades också se duvhöken från Örsta. Med i en av tofvipeflockarna var ca 10 ljungpipare, i en annan ytterligare tio och i en tredje några brushanar och en stare. Ormvråkar var redan uppe och jagade, trots regnet. Det var klent med flyttande tättingar, de flesta satt nog och väntade på bättre tider. Bland annat fanns mycket bofink nedanför Midsommarberget.

Eftersom målarten var blåhake gick vi direkt mot Lundbydiket men med ett längre stopp i lä av betesbacken ovanför Byksberget. På den fortsatta vägen mot Lundbydiket blev det också kortare stopp när något intressant dök upp. Björn berättade att de flesta grågässen hade givit sig iväg söderut vid sextiden, men några var ändå kvar och flög omkring över vassarna. Skogs- och ringduva jäktade omkring ovanför oss utan att ha ett tydligt mål. Den åker där lappsparvarna brukar hålla till var nyplöjd, så där kommer det kanske inte att rasta några lappsparvar i år. Däremot var det mycket sädesärlor, liksom några sånglärkor och sena gulärlor. På staketet längs Lundbydiket satt minst två buskskvättor och två unga törnskator. Dessförinnan hade vi sett en stenskvätta.

I en liten videbuske vid Lundbydiket upptäcktes så dagens enda blåhake (men den var istället på plats i flera timmar), samt en honfärgad sävsparv. Rovfåglar vi såg längs stranden och efter fikapausen på Grävlingholmen (dålig lä idag!) var jagande lärkfalk, en ung tornfalk, en sparvhök och ett större antal ormvråkar. En av ormvråkarna var av Börringetyp. Visserligen mörk på vingöversidorna och ryggen, men nästan vit på magen och bara med små kommatecken på knogarna. Dessutom var stjärtroten ljus. Under fikapausen skymtade några små prickar över skogskanten i norr. När de kom närmare visade de sig vara 11 sträckande sädgäss, som fortsatte mot Vallentuna. Under fikapausen kom ca 500 grågäss dånande in över huvudena på oss från något bete söderut och senare flög ca 200 gäss in från Lindholmenhållet.

Efter en runda ned på södra maden, som inte gav så mycket, tog vi oss tillbaka och gick upp på Midsommarberget för att kryssa av de arter som höll till på maderna. Tyvärr regnade det just då så pass mycket att det var svårt att bestämma fåglarna. Artgenomgången gav 40 arter, men när vädret klarnade upp ”hängde” eftertruppen bestående av Tryggve och undertecknad in ytterligare sju arter. Tillkommer fem arter som sågs av bara en deltagare. Trots allt var dagens artsiffra, 47 arter, bara en art mindre än 2007.

20080903_tranor2

Bland alla grågässen på Kustamaden landade även två tranor. På bilden syns också ett antal krickor. Foto: H-G Wallentinus

Dagens vadare var: tofvipa, ca 200 st,. ljungpipare i två flockar om ungefär tio i vardera och alltid tillsammans med tofvipor, brushanar var det nog många av, men vi såg som mest nio tillsammans. Enkelbeckasiner fanns på många ställen och när solen bröt igenom kunde ytterligare några arter identifieras: störra trandpipare (2), småsnäppa (1) och svartsnäppa (3). Även en grönbena och en gluttnäppa uppehöll sig på maden.

2008-09-03 Hans-Georg Wallentinus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.