Höstexkursion 27 september 2008

Höstlik höstexkursion.

SMHI hade förvarnat om att det skulle kunna bli dimmoln som skulle skymma solen. Och så blev det också. När ca 20 deltagare samlades vid Örsta klockan 7 var det vindstilla, men knappt obs-ljus på grund av dis och låga dimmoln. Prognosen var att det skulle klarna upp under dagen, men det blev inte förrän efter 12-slaget och då bara tillfälligt. Efterhand kom vind från söder och vid 12-tiden blåste det ganska ordentligt.

Första stopp blev på vägen över fälten före beteshagen. Här hade vi tänkt följa morgonsträcket ett tag. Sträcket bestod här mest av bo-/bergfink, skogs- och ringduvor passerade, sånglärkor kvittrade. En gles flock ladusvalor passerade också, liksom trastflockar med björktrast som dominant art, men också taltrast och några rödvingetrastar. Uppe på Midsommarberget kunde vi se att vattnet nu hade börjat stiga och av vadare fanns egentligen bara enkelbeckasiner kvar (över 20 sågs i en flock). Krickor och gräsänder låg på klarvattenytorna, tre kanadagäss lättade från Kustaåkern och två grågäss syntes ett tag över vassen. Mer bo/bergfink passerade, men också större korsnäbb (det är sällan skådare är överens om arttillhörigheten hos korsnäbbar, men denna gång var alla som över huvud taget hade en åsikt ense om bestämningen till större korsnäbb) och senare mindre korsnäbb. Även grönsiska sträckte förbi, liksom fyra tidiga gråsiskor. En ormvråk sågs sitta på en elledning bort mot Åsta. På Kustasidan satt två varfåglar på elstängslet. Den ena av dem (?) sågs senare vid Lundbydiket.

deltagare20080927

På lappsparvsjakt vid Lundbydiket. Foto: Björn Wallentinus

Ett av dagens huvudmål var området kring Lundbydiket, eftersom det setts och hörts både det ena och det andra här i veckan som gått. En flock sparvar flög över utan att säga något, men när flocken gått ned i betesmarken kunde vi till vår glädje konstatera att två av sparvarna var lappsparvar. De övriga var sävsparvar, som det f.ö. var mycket gott om över sjöängen denna dag. Lappsparvarna kunde ses ett tag på marken, men drog sedan omkring för att till slut landa i veketågsbältet mot Byksberget och försvinna för oss. Andra fåglar som passerade här var främst ängspiplärkor. Många sånglärkor och sädesärlor höll till på den nysådda Örstaåkern, där även en hel del sävsparvar gick ned. I ett par videbuskar i närheten av Lundbydiket kunde vi från Grävlingholmen, förutom en mängd blåmesar, också se två rastande gransångare vilka också hördes varna på tillbakavägen.

Det hade nu blåst upp och vi samlades i lä nedanför Klosterbacken för artgenomgång, som gav 45 arter. På väg tillbaka kunde vi också kryssa av entita och fem överflygande hämplingar. Vid Lundbydiket stannade en eftertrupp på fyra personer kvar för att om möjligt ”hänga in” blåhake och fjällvråk. Den förstnämnda misslyckades vi med, medan vi strax efter kl 12 kunde följa en jagande fjällvråk på Kustasidan. På vägen upp mot Naturum blev det ett gåsuppflog som antydde att det fanns havsörn i närheten. Och mycket riktigt kom en gammal fågel svängande över Midsommarberget, där den vände och återvände mot nordost varifrån den kommit.

Bilder saknas t.v. Lappsparvarna ville inte bli fotograferade,
men däremot sävsparv. t.h. Varfågel i en björk. Foton: Björn Wallentinus
Med tilläggen på artlistan kom vi upp i 49 arter. Detta är tangerat bottenrekord för perioden 2002-2008, men får ändå betraktas som hyfsat mot bakgrund av det märkvärdiga vädret.

2008-09-27 Hans-Georg Wallentinus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.