Månadsrunda 1 april 2009

– Blåsigt, men mycket arter

För en gångs skull duggregnade det inte utan solen sken från en molnfri himmel. Däremot drog en snål nordvästan upp och tårade våra ögon. Efter ett tag kunde dagens värd, Gunnar Hesse, räkna in 28 deltagare, så småningom ytterligare en person och en häst.

Trädlärkan bakom Midsommarberget var inte på humör utan flög bara förbi som hastigast. Däremot fick vi näst intill bingo på trastar: koltrast, björktrast, dubbeltrast, taltrast och rödvingetrast. En dubbeltrast sjöng lite bort mot asphagen medan två andra födosökte på marken, där vi också till vår förvåning fick se en tofsmes ute på fältet.

Vid-Byksberget-20090401

På väg mot Byksberget.

Väl uppe på Midsommarberget kunde vi konstatera att isen höll på att ge sig och det hade kommit en del sjöfågel. En hane och två honor salskrake stod på iskanten, men gav sig snart iväg. Två brunandhanar låg i vattnet, krickor och gräsänder drog omkring och på andra sidan sjöängen stod ett storskrakpar. Sothönsen hade börjat återvända och fanns både här och där. Ett par sädgåsflockr drog förbi och en av dem landade på den is som fortfarande låg på Kustamaden. Efter lite funderande kunde två bläsgäss urskiljas i flocken, varav en 2K. Grågäss och kanadagäss var det naturligtvis också gott om. Skrattmåsarna hade börjat återvända och gråtrut och så småningom fiskmås kunde också ses.

En gammal havsörn gjorde ett par svängar över sjöängen och fick upp alla gässen på vingen. Lite senare passerade en 5K+ (dvs. nästan utfärgad) örn och under slutet av dagen en 2-3K ungfågel.

Bild saknas. Viggar (överst), samt en kniphane och två brunandshanar.

Genom den kraftiga vinden höll sig många tättingar på marken och började röra sig i större omfattning då vinden så småningom avtog. Sävsparv, ängspiplärka och sånglärka flög förbi eller sjöng. VI tog vägen förbi Byksberget och Lundbydiket med tillhörande ganska korta stopp och rastade först vid Grävlingholmen, där det gick att få lite lä. Sedan vidare till Broholmen där det var mycket tättingar i buskagen och en hel del fågel ute på Åstaåkern. Svårbestämda dock.

Det var fortfarande mycket högt vattenstånd, så vi avstod att försöka ta oss över Lingsbergsdiket och gjorde istället en liten avstickare in längs dikets sydsida. På den rundan kunde vi räkna in entita, stjärtmes och (för några) mindre hackspett. En första artgenomgång gjordes sedan och den visade att vi kommit upp till 51 arter. Samtidigt flög en hona brun kärrhök omkring.

Bild saknas. Blandparet grågås – kanadagås. Samtliga foton: H-G Wallentinus

På återvägen lade vi ner lite mer krut på Broholmen och kunde bestämma några hämplingar. Tillbaka på Byksberget kom en större strandpipare och landade på isen framför oss. Dessförinnan hade vi också sett enkelbeckasin och skogssnäppa. Dagens artlista slutade på hela 60 arter, nyutt artrekord för aprilrundan med bred marginal. Det tidigare rekordet, från förra året, var 53 arter, 2007 sågs 41 arter och 2006 45 arter.

2009-04-04 Hans-Georg Wallentinus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.