Exkursion med AG och StOF 25 april 2009

Lördagsexkursion i samarbete med StOF.

Äntligen vår! Sol från klar himmel och skön värme redan på morgonen då 37
deltagare samlats i Örsta. Exkursionsledningen Stefan Paulin och Hans-Georg
Wallentinus förde oss mot Midsommarberget efter den inledande spaningen över
åkrarna. En stenskvätta poserade och sjöng solbelyst i ett stenskravel med
lärkorna som ljudfond. Senare blev det ytterligare fyra stenskvättor. Vi
spetsade öronen för trädpiplärkan men det var nog bara Stefan Paulin som hörde
antydan till sång. Taltrasten sjöng för full hals.

thunbergi

Gulärla av den nordliga rasen thunbergi, som hos oss bara ses under sträckperioderna. Foto: Dan Henriksson.

Från Midsommarberget och Byksberget hämtade vi, in förutom alla självklara arter, rastande bläsand, skedand, brunand, snatterand och årta. Svarthakedoppingar i medljusprakt kunde avnjutas i morgonsolen. En enkelbeckasin rörde sig försynt i en skrattmåskoloni. En mindre strandpipares gula ögonring lyste i medljuset. Lövsångaren var premiär för många av oss. Rödhake, grönsiska, hämpling, gulsparv, grönfink och bofink icke att förglömma.

Rovfåglarna för dagen var brun kärrhök av båda könen samt ormvråk och fiskgjuse. Vitfåglarna överraskade med tre fisktärnor sträckande över Klosterbacken. En av dem diskuterades om det var en silvertärna men det lämnas därhän. En fisktärna dök upp över Midsommarberget i slutet av exkursionen. Rördrommen hördes.

Vid niotiden var vi samlade på Hacksta kullen för morgonens första fika. En korp sträckte makligt över sjöängen. Målet för dagen var specifikt göktytan i Skesta hage. På bra skådaravstånd kunde vi se göktytan städa sin boholk. Den plirade mot oss och bekymrade sig föga över alla uppradade skådare. Den gjorde en liten utflykt ut på grenen och visade upp sig med sång ur strupen.

Bild saknas.Göktyta. Foto: Dan Henriksson.

Vid fågelmatningen i Skesta hage vid tiotiden räknade vi in 10 bergfinkar varav en hane i full färgprakt. Två domherrepar gjorde sällskap. Över Stora Lappdal hann några av oss få två hussvalor. Nötskrika, större hackspett och gröngöling hörde vi i hagen. En ringtrast larmades av Svante Söderström och vi jobbade på den över åkrarna och skogsbrynet norra Lappdal men icke. En dubbeltrast hittades dock.

I Skesta hage gjordes sammanräkningen som landade på 63 arter. Den fullkomnades med gulärlan i strandmaden vid Asphagen på väg tillbaka, vilket gjorde 64 arter. Sävsparv var då inräknad samt ängspiplärka.

Vid avslutet på Midsommarberget sågs två tranor sträckande på andra sidan sjöängen.

2009-04-28 Gunilla Lagesson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.