Lördagsexkursion 26 september 2009

 – mycket blåst och mycket fågel

Tolv deltagare plus Stefan Paulin som ledde oss hamnade under höststräcket redan vid Naturum. Mycket ringduvor i luften och flockar av bofink kom med jämna mellanrum över oss. Nere på åkern mot Midsommarberget stannade vi ett tag för att försöka höra/se andra arter än bofink och ringduva. Några få bergfinkar kunde vi identifiera i finkflockarna och det kom en del skogsduva i duvflockarna.

Eftersom det blåste ganska ordentligt från sydväst tog vi vindskydd på ”Stefans platå” alldeles i norra kanen av träddungen vid Byksberget. Här var det lättare att höra de passerande fåglarna. I en av buskarna höll en gransångare till och den drog till och från en liten strof. En ung blå kärrhök födosökte över sjöängen medan den långsamt sträckte mot sydväst.

Bild saknas. Gransångaren letade insekter i en gulnande björk (t.v.). Ängspiplärka var en av dagens vanligaste arter (t.h.) Foton: Anders Barkengren.
Efter en längre tids spaning fortsatte vi mot Lundbydiket där vi träffade Svante och Helena. Tillsammans gjorde vi en räd över Åstaåkerna för att eventuellt kunna få se några nordliga flyttare. Just när vi kom fram till Lundbydiket flög en rödstrupig piplärka över och det fanns också en ute på åkern. Där avslöjade sig också en lappsparv, men för övrigt var det stora mängder ängspiplärka som rastade och några steglitsor.

Bild saknas. Vi letar rastande tättingar på Åstaåkern Foto: H-G Wallentinus.
Vandringen fortsatte till Broholmen och vidare till Klosterbacken. Under förmiddagen hade uppskattningsvis 700 grågäss flugit in från norr (Storsjön i Lindholmen?). Då och då drog alla iväg då någon havsörn gjorde en lov över sjöängen. Ormvråkarna började visa sig så småningom och några fjällvråkar sågs också på långt håll. Både sparv- och duvhök sågs på vingen, men inga falkar.

På återvägen tog vi vägen upp på Midsommarberget för att försöka komplettera artlistan med lite änder. Här sågs bl.a. skedand, kricka, gräsand, bläsand och sothöna.

En artsummering på Midsommarberget gav 50 arter jämnt, en art mer än bottenrekordet från förra året. Kanske det berodde på den envisa blåsten. Men blå kärrhök, rödstrupig piplärka och lappsparv var toppar. Och så det omfattanade finksträcket, sopm dock avtog omkring kl 8.

2009-09-28 Hans-Georg Wallentinus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.