Månadsrunda 7 oktober 2009

 – och vinden fortsätter blåsa.

En ganska frisk sydlig vind svepte över sjöängen då elva deltagare plus dagens värd Tryggve Engdahl. Trots vinden var det en del småfågelsträck på morgonen. Eftersom det var sydlig vind räknade vi med att det var lite lä på Midsommarberget. Det stämde också, men ganska snart började vinden vrida mot sydväst och till slut väst, så lät blev det inte så mycket bevänt med. På vattnet låge gräsänder, krickor, bläsänder, tre stjärtänder och någon skedand. En sothöna upptäcktes i en av maderna. Enkelbeckasiner drog omkring över sjöängen.

Förutom bofink sträckte ganska stora flockar av tofsvipor på låg höjd i sydvästlig riktning. Ringduveflockar drog fram och tillbaka och i några av dem fanns en enstaka skogsduva. Bland tättingarna sträckte, förutom bofink, ängspiplärka och sånglärka. En större flock grönsiska sträckte lågt förbi berget och följdes efter en tid av en ännu större flock gråsiska. Det for också omkring mycket småtrastar, sannolik rödvingar det mesta av dem. Dessutom björktrast och någon dubbeltrast. En varfågel höll till ute i sjöängen, men flög snart mot Skesta hage.

Eftersom det blåste så pass ihärdigt gick vi genom hagen på baksidan av Midsommarberget och en bit in i skogen norr om. Ganska dåligt med fågel men vi kunde notera kungsfågel, svartmes, blåmes, talgoxe, nötväcka och trädkrypare.

Helena-20091007

Vissa stättor är helt livsfarliga. Den här står i norra delen av hagen bakom Midsommarberget. Även för en mästarinna i enhjuling, som Helena, gäller det att hålla tungan rätt i mun.

Vi vandrade tillbaka längs sjöängen, förbi fågeltornet och åter upp på Midsommarberget. Nu hade gåsflockarna börjat samlas på maderna och bland alla grågäss hittades också en ung spetsbergsgås, stående på en revel. En havsörn kom och fick alla gässen på vingen. Vi drog då vidare till ”Stefans platå” vid Byksbergskullen där det ofta är lä i vindriktningar från sydväst – väst. Här togs en andra morgonfika och Tryggve höll artgenomgång.

Dagens rovfåglar var havsörn, duvhök, sparvhök, ormvråk och fjällvråk. Falkarna har lyst med sin frånvaro under de senaste onsdagsrundorna. Av andra arter kan tre förbiflygande storskrakar nämnas.

Artgenomgången slutade på 46 arter. Tydligen en nivå vi får vara nöjda med denna blåsiga höst. Antalet ansluter dock ganska väl till de föregående åren, då vi såg 44, 47 resp. 48 arter.

2009-10-10 Skrev och fotograferade gjorde: Hans-Georg Wallentinus

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.