Väddöexkursionen 5 oktober 2013

– ”Var är fåglarna?”

Morgon-Väddö_Rolf-Andersson Tidig morgon på Sennebyhaken.

Endast sju Angarniter drog ut på årets Väddöexkursion. Kanske det hade varit nog med aktiviteter under veckan redan? Vi var inalles sex som åkte från Brottby kl 6 och en tillstötte på dagens mål, Sennebyhaken.

Vi tog oss ut på de lite morgonhala strandklipporna och beredde oss på morgonens sträck. Men av det blev det nästan inget alls. Vinden hade legat på nord hela veckan, så inflödet från nordöst var minimalt. Antagligen hade de flesta fåglarna passerat i början på veckan och dessutom hade det ännu inte varit något kalluftsinbrott att tala om i Finland och nordvästra Ryssland.

Nog gnällt om detta. Om vi skärpte tubkikarna maximalt, kunde en hel del rastande fågel ses ute på vattnet, men på långt håll. Dominerade gjorde alfåglarna. Vi uppskattade antalet till minst 300. Därnäst kom sjöorre, där en stor flock uppskattades till ca 120 fåglar. Smärre grupper med ejder rastade också, tillsammans kanske 15 ex. Övriga andfåglar var knipa (6) och storskrake (2), samt en grupp på 16 gräsänder som höll till inne i viken. Ett halvdussin skarvar drog omkring och vi upptäckte så småningom både en skäggdopping och en gråhakedopping ute bland vågorna. Letade man noga bland prickarna, fick vi ihop omkring 20 rastande gråtrutar också.

Havsörn fanns som vanligt rastande på skären norrut. Sannolikt två ex. Enda rovfågelarten utöver örnarna var ett par sparvhökar som jagade småfågel längs stranden. Ett gäng på 40 kråkor drog norrut längs stranden och födosökte ett tag tillsammans med sex skator.

Skär-Väddö_Rolf-AnderssonSkäret utanför Haken agerade  ofta riktmärke. Det satt några trutar på skäret då och då.

De enda egentliga sjöfågelsträckarna var tio tordmular och sex tobisgrisslor. Gråsiskeflockar passerade flera gånger, men det var omöjligt att säga om de kommit sträckande eller bara födosökte längs stranden. Kanske det rentav var samma flock som drog fram och tillbaka? En mindre flock på tre steglitsor verkade komma från havet, liksom ett par finkflockar på totalt 15 bo/bergfinkar. Ett par ringduvor kanske hade kommit under natten.

En promenad söderut på sandstranden gav märkligt nog mycket magert resultat. Det är inte ofta två talgoxar kan få humöret att stiga, men så var det nu. På återvägen hördes i alla fall en sävsparv inne i en vassrugge.

För att bättra på artlistan gjorde vi en runda i skogen ut mot Rönnskärs udde och ett stopp vid Sandvikens camping. De här stoppen gav kungsfågel, svartmes, blåmes, flera talgoxar, nötväcka, grönsiska och domherre, samt mindre och större korsnäbb.

Totalt kom vi upp i 32 arter, men som regel betydligt lägre numerärer än vad som brukar vara fallet.

Deltog gjorde Mikael Wettergren, Calle Ståhlgren, Pelle och Anders Barkengren, Anders Öberg och Roffe Andersson.

Ledde och skrev gjorde Hans-Georg Wallentinus. Samtliga foton: Rolf AnderssonGräsänder-Väddö_Rolf-AnderssonGräsänderna höll hela morgonen till i vikarna innanför Haken.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.