Månadsrunda februari 2014

Månadsrundan 5 februari 2014 – hundrade gången!

 

SUCCÉ! Februarirundan har absolut inte varit någon riktig kioskvältare med som mest 17 deltagare, men i år … Jubileumsrundan, det var ju den hundrade i ordningen, samlade hela TRETTIOFEM personer och de representerade dessutom åldrar från nio månader till definitivt 50K+. Första rundan ägde rum onsdagen den 2 november 2005 och i början kallades den just 50K+-rundan eller Antikrundan, men bytte senare namn till det mindre fyndiga men något mer politiskt korrekta Månadsrundan, som dessutom även namnledes omfamnade dem, som inte uppnått 50K-gränsen. Ulf Linnell, då styrelseledamot i Angarngruppen, kläckte idén och efter visst motstånd från några andra i styrelsen, så klubbades förslaget och den första rundan såg dagens ljus.

e140205a

Ulf Linnell och Gunnar Hesse inledningspratade. Foto: Margareta Andersson.

Ulf var glädjande nog en av de 35, som kom denna grådaskiga morgon och som också kunde berätta lite om idén och de första trevande stegen för rundan. Varm applåd för Ulf följde! Stefan Paulin var dagens värd, medan Ulf utnämndes till ”Hedervärd Hedersvärd”. Är det en jubileumsrunda, så skulle det naturligtvis bli just en runda och Stefan redogjorde för sin plan med ett motsolsvarv kring sjöängen med ett första stopp vid fågelmatningen nedanför Midsommarberget.

e140205b

Fullsatt på Midsommarberget. Foto: Margareta Andersson.

Vi ville ju nu så gärna sätta artrekord för februari också och då gällde det överträffa gällande rekord på 24 stycken presterat för två år sedan. Trögt var det dock ordentligt denna morgon med knappast en fågel, som orkat masa sig iväg till frukostserveringen. Några få mesar och så upp till självaste toppen på berget, men med ett ordentligt istäcke, så var det inte så fasligt mycket att hämta här heller. Jo men, fjällvråken satt i alla fall därborta i högsta trädet på Broholmen och denna ljusa prick i fjärran fick arthoppet att spira.

Vad där? Foto: Margareta Andersson.

Vad där? Foto: Margareta Andersson.

Avmarsch mot Hackstakullen och ett ivrigt lyssnande efter skäggmes, men här kammade vi noll. Däremot upptäcktes kungsfågel, svartmes och gärdsmyg och det var sannerligen inte så illa.

Väl framme vid Hackstakullen blev det så dags för dagens första depåstopp. Dagen till ära hade Marie-Louise, min hustru, bakat Hirams ”Moster Ullas chokladkaka” och Ulf fick naturligtvis äran att skära den första biten av denna jubileumstårta prydd med ”Angarn 100 ggr” i smaklig glasyr. Strykande åtgång må jag tillägga. Under kaffepausen talade Hasse Ivarsson och Leo Rudberg varmt om ”Rädda Råstasjön” och samlade in ett antal värdefulla namnunderskrifter mot kommunens exploateringsplaner.

Spaning för vissa, rast för andra. Foto: Rolf Andersson.

Spaning för vissa, rast för andra. Foto: Rolf Andersson.

Vid utloppet dök så dagens första mink upp. Tråkigt!

Skesta hage och dess fågelkrogar blev så småningom nästa anhalt och här fylldes artlistan på ytterligare med bl.a. pilfink och entita. Första artgenomgången vidtog och just som vi lämnade hagen och närmade oss Lilla Ekhammaren hittades steglits och efter den Stora Ekhammaren dök en liten flock om fem stenknäckar upp och gladde flera av oss med angarnssjöängenlivskryss!

En spillkråka ropade österut och minsann där mot Lappdal satt en gröngöling i en av de höga asparna.

Under promenaden mot Klosterbacken hände inte så väldigt mycket ornitologiskt upphetsande, men under kafferast nummer två där, så kom en havsörn på nära håll och uppvisningsflög. … och tamduva på silon i Åsta! En art till! Lycka!

Mink nummer två träffade några av oss på vid Lundbydiket. Tråkigt, tråkigt!

Nu var artrekordet för februari avklarat! 25 arter och trots idogt spanande efter gråsparv vid Örsta under återtåget, så lyckades vi inte höja rekordet ytterligare.

35 deltagare och 25 arter var vi självfallet ytterst nöjda med. Dessutom en rejäl promenad och trevlig samvaro. Månadsrundan lever! Hjärtligt tack till alla, som kom och firade jubileet och inte minst till Ulf Linnell, som kom till rundan ända från Linköping. Tack igen!

e140205e

Jubileumskakan skärs upp av Ulf. Foto: Rolf Andersson.

Här hittar Du hela artlistan: Artportalen

Gunnar Hesse