Månadsrundan 6 augusti 2014

 – i sommarens soliga dagar…

… vi gick genom skogar och hagar, men först sammanstrålade 18 skådarmotiverade personer vid Örsta vid halvåttatiden i vanlig ordning. Så många hade nämligen beslutat sig för att inte sitta hemma slöa och tunga utan utnyttja det fantastiska sommarvädret att upptäcka augusti månads fauna och flora. Riktigt varmt var det redan vid starten med cirka 20 grader i skuggan och mer skulle det bli av värmen; 28 grader visade termometrarna vid lunchdags. Tidvis var det dessutom helt vindstilla, så när stiltjen avbröts med lite sydlig vind, så bara vi tackade och tog emot. På grund av (eller kanske tack vare) hettan, så föreslog Stefan Paulin, dagens härförare, att vi inte skulle ta oss runt hela sjön utan ta det lite lugnare med en nerkortad exkursionsrutt. Inga som helst protester mot det, faktiskt!

 DAByksberget fullsatt!                                       Spaning                              Karin Hendahl

Sagt och gjort: mot Tältholmen styrde vi så våra steg. Redan vid Örsta-skogen värmde (!) vi upp med dragande gluttsnäppa, kungsfågel och rödhake och väl framme vid holmen, så kom fyra mindre korsnäbbar flygande rakt över oss, avslöjade med sitt glippande. Åtta storskarvar sträckte mot söder. I övrigt tämligen lugnt där, men väl framme i hagen vid Midsommarberget blev det lite mer liv i luckan med bl.a. svartmes, tofsmes, trädkrypare, trädpiplärka och grå flugsnappare. Nöjda med det utfallet så gångade vi opp på kullens, dvs Midsommarbergets, högsta topp och började speja ut över den krympande vattenspegeln. Sångsvan, bläsand, snatterand, skedand, kricka (minst 150 stycken), duvhök, brun kärrhök, fiskgjuse, lärkfalk, brushane, gluttsnäppa och skogssnäppa gladde nog mest. Gladde gjorde minsann också kaffestunden på berget!

När Midsommarberget gjort vad det kunde, fick Hackstakullen bli nästa mål och det i tämligen makligt tempo! Stora delar av utloppsområdet var nu torrlagt, så dragningskraften på sträckande vadare var begränsad. Efter idogt letande lyckades vi, dvs Stefan, avslöja en mindre strandpipare, men mycket roligare än så blev det inte där. Jo, ny kafferast förstås, några buskskvättor och preliminär artgenomgång!

Då vi fortfarande saknade några typiska sjöängsfåglar tog vi beslutet att vända här och promenera bort till Lundbydiket, där vi hoppades på att de skulle kunna hjälpa till att utöka dagens artlista.

Artgenomgång med blandat engagemang Samarbetvillig grå flugsnappare
Artgenomgång med blandat engagemang … Samarbetsvillig grå flugsnappare Kerstin Nordenadler

Byksberget var denna dag helt ockuperat av nötkreatur (både adulta och 1K) och då de inte såg speciellt förhandlingsbenägna ut hoppade vi över (bildligt talat!) denna givna skådarplats. Längs maden mot diket infriades sedan våra önskningar en efter en: enkelbeckasin, sånglärka, ängspiplärka, gulärla och sävsparv.

… och så självaste grädden på moset vid Örsta väl tillbaka: pilfink och gråsparv!

62 fågelarter blev det totalt med dessa glädjande örstatillskott och det var vi mycket nöjda med. Augustimedelvärdet ligger runt 56 arter och den högsta noteringen för denna månad kommer från 2012 med 64 arter. En framgångsrik utflykt på många sätt.

Här finns hela fågelartlistan.

… och på färdens besvär ingen klagade! Å andra sidan var det ingen, som sjöng heller!

Gunnar Hesse

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.