Ingemar Lind – den långsamme filmaren

DSC03955

Kvällen inleddes med att från fotografens varma säng, tidigt på morgnarna, uppleva vårens ankomst, genom en allteftersom bredare fönsterspringa i sovrummet. Smal fönsterspringa –  sångsvanens och tranans ropanden. Bredare fönsterspringa – bergfinkens bräkanden och lövsångare flöjtanden. Och däremellan vindens ljud och andra läten från den omgivande fjälldalen.

Efter ett personligt mellanspel av fotografen själv, berättande om sig och sin plats i naturen, tillsammans med kamera och bandspelare, fick vi en introduktion till ”långfilmen”.

Lång därför att det ibland tillsynes inte händer så mycket. Det är ingen ”action” med illustrerande musik. Vi får istället hela upplevelsen av olika situationer. Som att se silvertärnans unge sakta smälta sin måltid, med halva fisken utanför. Magstarkt – får en något annan betydelse. Svärtornas spel och ejderns långa ”malmtåg” fastnade också i minnet. Skärgården skildras mellan fjärdens islossning till läggning. Från åtta meter uppträngda isvallar till pannkaksisens skavande om hösten.

Ett halvt år långt från den sköna sängen i fjälldalen. Istället ett gömsle med drag. Vi fick se Nordisk vildmark Skärgård

Det kommer mer säger Ingemar……

Björn Nordling

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.