Månadsrunda den 5 november 2014

 – rekord!

Mulet och kulet, men så är ju november för det mesta. Regnskurar blev det dessutom under förmiddagen, däremot så var vinden svag och temperaturen låg tämligen fast förankrad kring femgradersstrecket. Absolut drägligt med andra ord! 26 personer tyckte så och ställde upp vid Örsta i arla morgonstund, nåja halvåttasnåret.

32023205Örsta                                                                    Örstaskogen

Björn Nordling var dagens guide och hade följaktligen iklätt sig Angarngruppens gula ledartröja inför samlingen vid gamla Naturum. Motsolsvarv blev dagens upplägg med promenad först genom Örsta-skogen mot Tältholmen och sedan mot Midsommarberget. Någon större fågelartrikedom drabbades vi inte av under den första etapp; någon enstaka kungsfågel, ett par korpar och ”lite till” var allt. Vid själva bergets fot blev det naturligtvis spaning vid den nyss återöppnade fågelrestaurangen, men det var ingen rusning där heller. Det tog sig dock, när vi väl kommit upp på berget och kunde blicka ut över en ganska vattenrik sjöäng; höstregnen hade verkligen fyllt på. Fjällvråk hittades långt i väster, varfågel ”rakt ut”, sångsvanar sträckte förbi, ett par mindre korsnäbbar flög över och kollade kottbeståndet(?) och en flock med femton stjärtmesar strök förbi (dessvärre missad av flera av oss). I själva sjön hittade vi storskrake, knipa, kricka, gräsand och vigg. Idogt letande efter skäggmes gav intet!

6603 3217Midsommarbergets ögon och öron

Hackstakullen nästa med kortare paus (de som försökte fuska med tidigt morgonfika fick snabba på). En duvhök passerade och nere vid utloppet fanns en för Angarnssjöängen tämligen ovanlig fågel, nämligen knölsvan. Hela tio exemplar, varav ett par ungfåglar. Det gäller att passa på, när sjön är sångsvanfri och därmed lite lugnare!

6645Utloppet

Snart befann vi oss i Skesta Hage, där det så blev matning av både fågel och folk. Här var krogruljangsen ordentligt i gång med bofink, entita, pilfink och de obligatoriska mesarna. Stärkta av kaffe och smörgåsar bar det vidare västerut med ett stopp redan innan Stora Ekhammaren för att njuta av ett 25-tal sidensvansar på en av åkerholmarna mot Lappdal.

3222IMG_0877Matdags i Skesta hage

Fyra havsörnar blev det så småningom och sedan även påtår och artgenomgång vid Klosterbacken. Några fiskmåsar snurrade runt bort mot Lundbydiket och ett halvdussin gråtrutar över Örsta-skogen kompletterade vitfågelsskörden under pausen.

Under reträtten stöttes en enstaka enkelbeckasin strax före Byksberget. Äntligen en vadare!

66283235Exempel på noterad art                      Splittrad artgenomgång

Slutsummeringen av artlistan gav vid handen, att vi hittat hela 46 fågelarter, vilket var ett absolut lysande resultat. Tidigare novemberrekord från 2011 och 2012 är 37 arter och genomsnittet för denna månad cirka 35. Ytterligare en mycket trevlig och på många sätt givande runda kunde läggas till handlingarna.

Här finns hela fågelartlistan

Text Gunnar Hesse. Bilder Margareta och Rolf Andersson (Fågelmatarna Björn Nordling)

1 svar på ”Månadsrunda den 5 november 2014

  1. Pingback: Svanesång | Angarngruppen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.