Program 2015

Kopia av 71 Första onsdagen i varje månad vandrar vi runt Angarnssjöängen. Månadsrundan leds av en värd som hjälper den ovane skådaren tillrätta. Men vi bidrar alla till att hitta och artbestämma det vi ser.  Samling sker vid ”Angarns naturcentrum” Örsta. Du behöver inte vara medlem. Det kan finnas mer information på startsidan, när det närmar sig. Telefonnummer och adresser till värdar, finns under Angarngruppen Föreningen Styrelsen

Onsdag 7 januari. Månadsrunda. Samling vid Örsta 08.30. Värd: Kjell Eriksson.

Lördag 24 januari. Örnskådning på slätten. Exkursionen är tänkt att hållas i området väster om Örsundsbro runt Landbergaslätten och Rydaslätten m.fl. Målart för dagen är övervintrade kungsörnar, men det finns också chans på andra rovfåglar i form av havsörn, vråkar och kärrhökar. Även rapphönor brukar observeras och tillfälligtvis har även hökuggla och gråspett setts i området. Vi samlas kl. 07:30 vid infartsparkeringen ca 100 m norr om Vallentuna station vid Vårdcentralen. Där lastar vi in oss i så få bilar som möjligt, då det ibland är svårt att parkera i målområdet, speciellt om det är mycket snö. Vi åker sedan tillsammans till Hårbyparkeringen vid Hjälstaviken för att möta upp vår lokala guide Dan Henriksson, som kommer att leda oss till lämpliga stopp i området. Då även slätterna runt Hjälstaviken är lämpliga lokaler för kungsörn, så utgår vi härifrån och rör oss åt nordväst. Ta med varma kläder, då det ibland kan bli långa stunder av väntan på rovfåglarna.Det är ingen begränsning i deltagarantalet, men föranmälan krävs ifall vi med kort varsel behöver ställa in exkursionen på grund av dåligt väder. Anmälan sker till Ulric Ilvéus på telefon 073-96 00 557 eller via mejl ulric snabela ilveus.se  Välkomna!

Onsdag 4 februari. Månadsrunda. Samling vid Örsta 07.30. Värd: Karin Hendahl.

Torsdag 12 februari. Nordiska nätter. Felix Heizenberg författare till årets Pandabok ”Nordiska nätter”.  Svenska Naturskyddsföreningen i samarbete med Angarngruppen. Troligen 19.00 Mathiasgården, Vallentuna

Söndag 1 mars. Naturvårdsdag. Hur ser det ut i holken och hur röjer vi ett grund. Samling vid förrådet (”Naturrum”) 09:00. Arbetsfördelare Björn Nordling. Onsdag 4 mars. Månadsrunda. Samling vid Örsta 07.30. Värd: Björn Nordling.

5-26 mars. ”Snart femtio år med Angarngruppen.” Vår egen utställning på Vallentuna bibliotek. Övre plan. Bilder och texter som beskriver vår verksamhet. Arr: Bo Hedenstedt.

Måndag 16 mars. Angarngruppens årsmöte. Svalbard, ett föredrag av Sören Lindén. 19.00 Mathiasgården, Vallentuna.

Lördag 28 mars. StOF-exkursion Angarnssjöängen. Samling vid Örsta 07.30. Värd: Stefan Paulin.

Onsdag 1 april. Månadsrunda. Samling vid Örsta 07.30. Värd: Stefan Paulin.

Lördag 18 april. Sträckräkning på olika platser. Mer om det meddelas senare. Stefan Paulin och Andreas Viberg.

Lördag 25 april. SNF-exkursion Angarnssjöängen. Samling vid Örsta 07.30. Värd Stefan Paulin

Lördag 2 maj. SittoGlo. Midsommarberget 00.00 – 15.00. Värd: Björn Nordling.

Onsdag 6 maj. Månadsrunda. Samling vid Örsta 07.30. Värd: Björn Nordling.

Lördag 9 maj. Fågeltornskampen. Mer om det senare. Värd: Stefan Paulin.

Lördag 9 maj. Fågelskådningens dag. Mer om det senare.

Onsdag 3 juni. Månadsrunda. Samling vid Örsta 07.30. Värd: Stefan Paulin.

Fredag – lördag 12-13 juni. Nattsångare. Samling vid Örsta 21.30. Värd: Hans-Georg Wallentinus.

Onsdag 1 juli. Månadsrunda. Samling vid Örsta 07.30. Värd:Tryggve Engdahl.

Söndag 12 juli. Fjärilar andra insekter och växter vid sjöängen. Värdar: Samling vid parkeringen Skesta hage 10.00. Gunnar Hesse, Hans-Georg Wallentinus.

Onsdag 5 augusti. Månadsrunda. Samling vid Örsta 07.30. Värd: Anders Barkengren.

Onsdag 2 september. Månadsrunda. Samling vid Örsta 07.30. Värd: Karin Hendahl.

Tisdagen 15 september Artportalen Mathiasgården Vallentuna.Kl 19:00. Bertil Johansson förklarar funktionen och svarar på frågor.

Lördag 19 alternativt 20 september. Beroende på väder. SittoGlo med Stof. Kl. 06:00.Lokal Hagby: Stefan Paulin. Lokal Midsommarberget Angarn: Ulric Ilveus

Lördag 26 september. Sträckräkning. Kl. 06:00. Ta kontakt med Stefan Paulin för samordning om vilken sträcklokal du vill stå på.

Torsdag 1 oktober. ”Mina drömmars skog”. Föredrag av Ingemar Lind. Mathiasgården Vallentuna. Kl 19:00 Det handlar om mina hemmamarker. Den nordiska vildmarken. I denna ”Mina drömmars skog” känner jag varje träd, varje stubbe och det har t.o.m. blivit så att efter alla besök, djur och fåglar börjat betrakta mig som en naturlig del av skogen, alltså ingen fara. Förmodligen är det inbillning, men jag vill ändock gärna tro det. Jag är privilegierad som får spänna på mig skidorna och längs de osynliga, men ändå, så välkända stigarna, skida fram genom ett landskap där jag får uppleva, inte minst, skogens alla ljud. Ty just ljudupplevelsen är, denna gång, starkare än någonsin. Välkomna till ”Mina drömmars skog”. Som vanligt inleds kvällen med en stillbildsdel och i år handlar den, lämpligt nog, om  julkortsfågeln, domherren. Sommartid  just en skogsfågel men vintertid en trogen gäst vid våra fågelbord. Programtid ca en timme. Tänndalen januari 2015. Ingemar Lind.

Lördag 3 okt. Väddö-exkursion Samling vid Brottby parkering kl 06:00. Därifrån gemensam bilåkning. Värd Anders Barkengren.

Onsdag 7 okt. Månadsrunda. Samling vid Örsta 07.30. Värd Stefan Paulin.

Söndag 25 okt. Björns skärgård  Värd: Andreas Viberg. Angarngruppen besöker återigen ön Björn i norra Upplands skärgård. Björn är en ö längst ut i havsbandet som är trevlig att skåda på, och som framförallt om höstarna drar till sig rastande fåglar. Genom åren har många rariteter setts här, t.ex. eksångare, videsångare, blåstjärt och sibirisk piplärka. Är vindarna rätta kan man även ta del av ett fint sjöfågelsträck, även om det kan vara i senaste laget för det i slutet av oktober. Vi åker tidigt från Vallentuna (räkna med innan kl 05) och får båtskjuts ut till Björn från Fågelsundet så att vi är ute på ön i gryningen. På Björn går vi runt skådar som vi vill, dvs det är ingen ledarledd exkursion med skådning alla i samma grupp, men självklart delar vi med oss av våra kunskaper och observationer. Preliminärt lämnar vi ön vid 13-14-tiden. Medtag matsäck, varma kläder och stövlar eller höga kängor. Tubkikare är förstås bra om man vill spana ut över havet. Antalet platser är begränsat, och vid alltför stark vind kan turen komma att bli inställd/omlagd. Anmälan till Andreas Viberg på andreas.h.viberg snabela gmail.com, och uppge samtidigt om du har tillgång till bil eller var det bäst skulle fungera att hämta upp dig. Andreas gör inför turen upp en transportplan och försöker se till att så få bilar som möjligt behöver användas. Kostnad: Båt ca 250 kr per person (betalas kontant på plats), samt 18 kr/mil till bilägaren (delas av de i bilen). Tur och retur Vallentuna-Fågelsundet blir ca 36 mil. Vill man slippa den tidiga morgonen eller stanna kvar i Fågelsundet en natt, och kanske skåda i Ledskär, finns stugor att hyra i Fågelsundet.”

Onsdag 4 november. Månadsrunda. Samling vid Örsta 07.30. Värd: Björn Nordling.

Lördag 7 november. Naturvårdsdag Vi provar med naturvård innan snön kommer. Holkrensning och buskröjning. Samordnare: Björn Nordling.

Onsdag 2 december. Månadsrunda. Samling vid Örsta 08.30. Värd: Gunnar Hesse.

2016

Onsdag 6 januari. Månadsrunda. Samling vid Örsta 08.30. Värd Kjell Eriksson.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.