Månadsrunda den 3 december 2014

– inte så pjåkigt!

Mörkrets tid är inne och därmed månadsrundestart först klockan halv nio denna tredje dag i december. Stefan Paulin kunde räkna in hela 23 personer och det får anses vara en mycket god siffra för denna tid på året. Disigt och mulet till en början, men så äntligen några glimtar av den sällsynta solen framåt slutet av vandringen; fortfarande inte en snöflinga, dock en nästan helt isbelagd vattenspegel och runt nollan under hela exkursionen.

2-32795-3284Utsikt mot sjöängen från Örsta               Mot Midsommarberget

Midsommarberget fick bidra med de första anhalterna, dvs. allra först fågelmatningen och sedan toppen av berget. Ingen frukostrusning precis vid restaurangen och bara de förväntade arterna: blåmes, talgoxe, grönfink, gulsparv, nötväcka och större hackspett. Som sagt var, så hade isen lagt sig, inte särskilt tjock is, men tillräckligt för att avskräcka de flesta fåglarna. I stället blev det ivrigt sökande efter varfågel, men den lyckades gäcka oss däruppifrån.

Österut bar det sedan av och så småningom nåddes Hackstakullen, där vi hittade både öppet vatten i närheten av utloppet och, minsann, fortfarande en större ansamling av knölsvanar. Tretton stycken närmare bestämt.

6-328610-3297  Spaning från Midsommarberget                                Knölsvanar vid utloppet

Varfågeln hittades äntligen och sedan bjöd Skesta hage först på ett par fasanhönor nere vid sjöängskanten och sedan för dagen nya arter i form av entita, svartmes, pilfink och nötskrika vid fågelmatningarna. Sedvanlig kafferast blev det naturligvis också här och sedan i väg västerut mot Klosterbacken. Ett tappert försök av några att stöta beckasin gav inte mycket, möjligtvis en möjlig ängspiplärka. Två havsörnar och tre omgångar med sångsvanar blev det i alla fall på vägen.

Ny andhämtning vid nämnda backe med artgenomgång.

12-3301 12-3309 Skesta hage och rast                               Ser någon någon beckasin?

Det blev till sist blev det i alla fall 30 fågelarter och det var snubblande nära decemberrekordet, som ligger på 31 arter och som noterades både förra året och 2011. Medelvärdet för december månadsrunda är drygt 25 arter, så nog kunde vi vara nöjda med dagens rundvandring även ur ett artperspektiv.

Här finns hela fågelartlistan

Text Gunnar Hesse Bild Roffe Andersson

 

2 svar på ”Månadsrunda den 3 december 2014

  1. Pingback: Vart är vi på väg? | Angarngruppen

  2. Pingback: Isläggning | Angarngruppen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.