Fjärilar och blommor 12 juli 2015 – femårsjubileum!

För nästan på dagen för fem år sedan anordnade Angarngruppen sin första exkursion med fjärilar och blommor som inriktning! Sjätte gången gillt med andra ord, när vi den 12 juli arrangerade denna favorit i repris. Vädret hade hittills denna sommar varit ”så där”, om man är optimistiskt lagd och denna dag blev inget större undantag. Mulet och bara cirka tjugo grader, men trots detta så slöt ett tjugotal personer upp på parkeringsplatsen vid Skesta hage.

Lasse Österdahl närbildsfotografering av den svartfläckiga blåvingen.

Som vanligt var vårt geografiska mål rastplatsen i själva hagen, där sluttningen ned mot sjöängen är full med blommande backtimjan så här års och just backtimjan är ju värdväxten för hagens stora fjärilsattraktion, den svartfläckiga blåvingen. Även i år fann vi den ganska snabbt och till sist blev det faktiskt minst tre exemplar, som naturligtvis var mycket glädjande!

Svartfläckig blåvinge.

Svartfläckig blåvinge.

Väldigt gott om pärlgräsfjärilar i år och även luktgräsfjärilen fanns det som vanligt i ganska stort antal. Övriga dagfjärilsarter i hagen var antalsmässigt mer sporadiskt förekommande.

Midsommarblåvinge.

Bland övriga insekter noterades bland andra ockragul lövmätare, svart ängstrollslända, sjöflickslända, mörk lyrflickslända, buskvårtbitare och större vårtbitare.

Tegelbock en långhorning.

Lite fågelskådning hanns också med: törnskata, lärkfalk, sparvhök, trana och gluttsnäppa som mest notabla arter.

Efter kaffepaus upplöstes så småningom exkursionssällskapet och sex personer fortsatte norröver via Lappdal och skogsvägen nästan ända fram till jaktstugan.

Det var gott om blommande prästkrage, älggräs och rölleka och det bidrog till att insektslivet var synnerligen rikligt, åtminstone jämfört med tidigare års utflykter. Tidvis hade vi ett tjugotal vitgräsfjärilar fladdrande omkring oss, fyra skogsvitvingar (sena förstagenerationsflygare på grund av det kyliga vädret de senaste veckorna), gott om smygare och skapligt med blåvingar; inga mängder, men ganska många. Ängsblombockar fanns i snart sagt var och varannan prästkrageblomma (kunde inte räkna dem alla …), upp emot ett tjogtal humlebaggar och det är osedvanligt många och så tegelbock, fläckhornad blombock samt trebandad blombock. Den svarta (vad annars?!) sotmätaren svepte förbi både här och där. Flera knäppararter, skogstordyvel och ullbagge var andra skalbaggar, som hittades.

Vitgräsfjäril.

Mest intresse och glädje förorsakade dock en poppelglasvinge, en mycket vacker fjäril, förklädd till stekel.

Till slut hittade vi hela 21 dagfjärilsarter och två dagsvärmararter (den bredbrämade och den sexfläckiga) under hela utflykten, vilket blev rekord för denna exkursion (2013 hade vi 20 plus två).

Följande dagfjärilar kom med på dagens artlista: mindre tåtelsmygare, ängssmygare, rapsfjäril, skogsvitvinge, ängsblåvinge, silverblåvinge, puktörneblåvinge, svartfläckig blåvinge, hedblåvinge, violett blåvinge, midsommarblåvinge, älggräspärlemorfjäril, silverstreckad pärlemorfjäril, brunfläckig pärlemorfjäril, prydlig pärlemorfjäril, nässelfjäril, skogsnätfjäril, pärlgräsfjäril, kamgräsfjäril, vitgräsfjäril och luktgräsfjäril.

Våra tämligen lågt ställda förväntningar (på grund av vädret) överträffades sannerligen med råge. En mycket lyckad utflykt till både Skesta hage och jaktstugevägen.

Nedtecknat av Hans-Georg Wallentinus  och Gunnar Hesse

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.