Exkursion till Björn den 25 oktober 2015

 BjörnGunnarHesse1

Angarngruppen besökte den 25 oktober ön Björn i norduppland. Under bilresan upp från Vallentuna regnade det, men lagom till att vi kom till Fågelsundet varifrån båten skulle avgå kvart i sju upphörde regnet. För att komma ut till Björn åker man enklast båt med fiskaren Kjell, och eftersom vi var 12 skådare fick Kjell köra två vändor med sin båt.

Väl ute på Björn började vi söka av dungarna omkring fyrbyn efter rastande fåglar samtidigt som några av oss andra spanade ut över havet för att se om det sträckte något. Under dagarna innan hade vinden blåst från syd eller väst och det gjorde att förutsättningarna för en hög tillgång på fågel tyvärr inte var de bästa. Denna dag var vinden frisk från syd. Vi hittade trots det några sena gransångare runt fyren, och över havet flög några tobisgrisslor, alfåglar och knipor förbi.

BjörnGunnarHesse2

Efter lite fika fortsatte vi över till västra sidan på ön och hittade då bl.a. en skärpiplärka, ett 30-tal sidensvansar, några flockar gråsiskor samt några järnsparvar. En ensam snösparv kom flygande och uppmärksammade oss med sitt lockläte.

Som många andra öar består Björn av klipphällar, och dessa kan vara förrädiskt hala när de är blöta. Tyvärr stöp vår ordförande Gunnar i backen efter att ha halkat på en av de hala klipphällarna, och i fallet skadades ena axeln. Gunnar hade rejält ont och vi beslöt oss för att höra med Kjell om det gick att lämna ön lite tidigare för att Gunnar skulle kunna få axeln undersökt. Det gick att ordna så redan vid halv tolv lämnade den första båten Björn.

De som var kvar på Björn lite längre fick bl.a. glädja sig åt 2 skärsnäppor, någon avlägsen smålom, några svärtor och en del småskrak.

BjörnGunnarHesse3

Överlag var det alltså ganska klent med fåglar på Björn denna dag, och inte från någon annan kustlokal larmades det om några sällsyntheter. Sådant är ju förstås väderberoende men det kanske kan vara idé att till nästa år prova en tidigare helg, kanske i slutet av september, för att då troligen få se lite fler arter. Men bortsett från olyckan med Gunnar var det i alla fall skönt att få komma ut och andas lite skärgårdsluft.

Text Andreas Viberg Foto Gunnar Hesse