Kulturhuset i Vallentuna – en plats för fågelskådning.

Så har man varit på vernissage. Rovfåglar serverades till cider, ostpinnar och mingel med fågelvänner.

”Kroknäbbarnas tid” – en vandringsutställning med fantastiska bilder av naturfotografen och författaren Patrik Olofsson, kompletterat med uppstoppade svenska rovfåglar och små lådor som avslöjade fåglarnas hemligheter, öppnade på lördagen 20 februari. Missade du nu, så har du chansen till och med den 8 maj.

168182Efter många timmars väntan i gömslen kommer de ögonblick som fotografen ska fånga på en hundradels sekund. Den inträngande blicken av en förbisvepande uggla eller familj falkungar på första balkong för språnget ut i livet.

Att ugglor kan flyga hur som helst och att örnar kan titta bakåt med huvudet upp och ner, visas här på läckra bilder.

206201

Angarngruppen presenterades på skärmar vid utställningens entré. Tanken är att med bilder på skådare av alla sorter, i aktivitet och vila, visa på hur man på ett trevligt sätt tar sig ut i fältklädsel och natur, för att skåda valda delar av utställningens rovfåglar i vårt område, tex Angarnssjöängen. Inte nog med det. Angarngruppen kommer att hålla två föredrag ”Kroknäbbar i krokarna” senare i Kulturhuset. Och för att omsätta dessa nyfunna kunskaper i praktiken, blir det en familjedag, en söndag i april.

243

Efter en stunds trängsel bland fjädrar, kroknäbbar och ostpinnar, drog sig de flesta upp till Stora salen för Patrik Olofsson föredrag. Med engagemang och kunskap kan man komma långt. Det visades på alla bilder vi fick se. Inte bara vackra och häftiga bilder på spännande och inte så lättskådade ”rovisar” utan också bilder, som visar när det blir konflikt mellan olika fågelintressen. Många intressanta och roliga berättelser om hur bilderna kom till fick vi höra.

Det vi nu fick se på en timme har tagit måånga dagar att få ihop. Det tackar vi för.

Björn Nordling