Naturvårdsdag den 5 + 20 november 2016

– snarad flugsnappare

imag3556Var kan en svartvit flugsnappare finna en tunn nylonlina i skogen? Naturvårdsdagen innehöll många små dramatiska upptäckter vid holkrensningen. I en bobale fann vi en tunn nylonlina med en slinga, där en vuxen hane satt snarad. Människans avfall – fågelns dödsfall. I andra bon fanns några mumifierade talgoxeungar liggande i bomaterialet. Det hör mer till naturens ordning. Men – det var inte bara elände. Många lyckade uthopp har fyllt på populationen. Som holkstädare imponeras man av de prydligt i skålform hopfogade grässtråna, dekorerade med löv och fjädrar. Prydligt och inte bara funktionellt. Att döma av de många mossbalarna leder mesarna holkligan.

 

För endast etthundra kronor i medlemsavgift får du möjligheten till motion och akrobatiska rörelser på varierande höjder. Det är lika spännande varje gång en holk öppnas. Tom? Skräp? Eller ett vackert rede? Man lär sig snabbt att en stängd mun och skyddat kikarokular, är en förutsättning för en trevlig dag, när innehållet dammar ner på en.

imag3580Tjugosextons naturvårdsdag genomfördes av fem deltagare. Fyra femtedelar från styrelsen och en medlem, ivrigt supportade av femårigt verbalt energiknippe. Var dagen olämpligt vald, i konkurrens med alla helgon – eller? Idealet är en förlöpare som letar och pekar ut holkar. En stegbärare. En klättrare och en ordningsman som överlämnar verktyg och antecknar observationerna.  Ja, det blir fyra. Vi hann med Rökarbacken, Örstaskogen, Tältholmen, Byksbergsdungen och runt Midsommarberget. Skesta hage och St Ekhammaren är således kvar. Det får bli en annan gång före nyår.

 

img_1084imag3551

Hemma hos – knipan       Exemplarisk holk            Nådde inte ända fram…..

Text Björn Nordling. Foto Roffe Andersson, Mattias Ödevidh, Björn Nordling

Kompletterande inventering skedde den 20 november 2016. (Publ. 2016-11-20)

Den här dagen inventerades Skesta hage och Stora Ekhammaren.  Dessutom togs ett antal trasiga och demolerade holkar ut från hagen.

Sammanlagda resultatet blev att 64 av 145 holkar ej återfanns. Det beror på att de fallit/förstörts/skotats ut i samband med länsstyrelsens skogsskötsel.

/Björn Nordling