Senioruniversitetet den 3 maj 2018

 

Seniorer i fågelvärlden

Föreningen Senioruniversitetet i Stockholm anordnar en mängd kurser. En av alla detta år handlade om fåglar och som avslutning på denna gjordes en exkursion vid Angarnssjöängen under några timmar på förmiddagen 3 maj 2018. Kursledningen hade begränsat antal deltagare till 60, men under exkursionen deltog omkring 40 av dem.

Vi var sex skådare från Angarngruppen som ansvarade för guidningen av kursdeltagarna. För att serva dessa på ett optimalt sätt, gjordes en uppdelning i tre grupper med två ledare för varje. Grupperna fick växla mellan att göra kortare promenader mellan Midsommarberget och Lundbydiket och ha ett stillastående pass på Byksberget. Guiderna växlade därmed också mellan grupperna i de olika passen.

Vädret under förmiddagen var bra med en hel del sol under de första timmarna. Frampå förmiddagen mulnade det dock på och regn var att vänta senare under dagen. En måttlig sydlig vind gjorde att det inte var helt njutbart att stå någon längre tid i öppen terräng. Den avslutande artgenomgången, i kombination med fika-paus, gjordes därför i lä av Byksbergsdungen.

Inga anmärkningsvärda art-observationer gjordes, men de olika grupperna jobbade i alla fall ihop en lista på 60 arter. Som vanligt kunde flertalet and-arter, bruna kärrhökar och, inte minst, gulärlor visas upp och känslan var att deltagarna uppskattade vår exkursion.

 

Ledde gjorde Karin Hendahl (bild 1), Sonia Wallentinus, Gunnar Hesse, Rolf Andersson (övriga bilder), Hans-Georg Wallentinus, samt Stefan Paulin som också skrev.