Djurhållning på sjöängarna

IMG_0099Koidyll  Foto: Björn Nordling

Djurhållare. Kontaktas om djur har rymt, skadats eller är störda.

1. Jörgen Åhman 070-740 4160   2. Gabi 073-6567089

20070801-1Kor eller kalvar är inte farliga! Men kor OCH kalvar kan vara en farlig kombination.

Hund ska alltid vara kopplad. Men även kopplad hund kan irritera kor mer än människor när man går för nära.

Det finns tre kobesättningar som betar runt sjöängen. Det är ett samarbete mellan länsstyrelsen, mark- och koägare. Korna betar av och håller efter, så att vi får ett trevligt landskap och till nytta för fågellivet. Det har nu hänt några incidenter mellan skådare och kor. Någon skolklass har också varit inblandad med omkringspringande ungdjur som följd. Vi har inga närmare informationer om vad som hänt. Men ändå några kommentarer kring detta.

När korna kommer ut på våren är de kanske inte helt vana vid främmande människor. Många nyfödda kalvar som fortfarande diar, bevakas noggrant av sina mödrar. Någon av korna är ledare och tar ett ansvar för flocken. Det behöver inte vara tjuren som är farligast. Gå aldrig mellan ko och dikalv! När kalvarna slutat dia äter de gräs och klarar sig själva. Men man får ändå vara försiktig. Det är inte lämpligt att ta med hundar i beteshagarna så korna störs. När kalvarna blir större framåt hösten, går de gärna i flock. De är oftast mycket nyfikna, följer gärna efter, men är lättskrämda, med vilda galopper som följd.

Stora delar av stranden och intilliggande skog betas från vår till höst, så glöm inte att stänga efter dig om du passerar en grind eller annan genomgång. Oftast är stängslingen gjord med elstängsel.

Mao – Ta hänsyn till kor och kalvar. Gå runt flockarna. Spring inte.

/Björn Nordling

 /

2 svar på ”Djurhållning på sjöängarna

 1. Varje år har jag skrivit på vår webbplats när jag har fått kännedom om kornas utsättning och hemåkning. Dessutom har ägarna meddelat detta på Angarngruppens Facebooksida. Många går med kopplad hund i hagarna utan att korna störs. Det finns en sida på webbplatsen med tips om hur man ska bete sig. / Björn N

 2. Hej!

  Tänkte bara höra om det är möjligt att lägga ut på sidan när korna är ute på Angarnsjöängen? När de släpps ut på våren och går in för vintern?
  Vill inte störa dem med hunden och har vänt vid grinden många gånger.
  Nu stör jag Jörgen varje år i stället.

  Är så glad för att Angarnsjöängen finns och hålls efter så fint!

  /Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.