Betesområden och djurhållare. Kontaktas om djur har rymt, skadats eller är störda. ⊗ Från Fågeltornet – Midsommarberget – Byksberget – Grävlingholmen. Lingsbergsån – Kustamaden – Kustabäcken. Hackstakullen: Jörgen Åhman 070-740 4160 ⊗ Norra sidan av sjöängen från Kusta bäcken – St Ekhammaren – Skesta hage, inklusive fåren, till utloppet: Carl-Johan Nessæther 070-555 3993
Kor eller kalvar är inte farliga! Men kor OCH kalvar kan vara en farlig kombination.
Hund ska alltid vara kopplad. Men även kopplad hund kan irritera kor mer än människor när man går för nära.
Det finns tre kobesättningar som betar runt sjöängen. Det är ett samarbete mellan länsstyrelsen, mark- och koägare. Korna betar av och håller efter, så att vi får ett trevligt landskap och till nytta för fågellivet. Det har nu hänt några incidenter mellan skådare och kor. Någon skolklass har också varit inblandad med omkringspringande ungdjur som följd. Vi har inga närmare informationer om vad som hänt. Men ändå några kommentarer kring detta.
När korna kommer ut på våren är de kanske inte helt vana vid främmande människor. Många nyfödda kalvar som fortfarande diar, bevakas noggrant av sina mödrar. Någon av korna är ledare och tar ett ansvar för flocken. Det behöver inte vara tjuren som är farligast. Gå aldrig mellan ko och dikalv! När kalvarna slutat dia äter de gräs och klarar sig själva. Men man får ändå vara försiktig. Det är inte lämpligt att ta med hundar i beteshagarna så korna störs. När kalvarna blir större framåt hösten, går de gärna i flock. De är oftast mycket nyfikna, följer gärna efter, men är lättskrämda, med vilda galopper som följd.
Stora delar av stranden och intilliggande skog betas från vår till höst, så glöm inte att stänga efter dig om du passerar en grind eller annan genomgång. Oftast är stängslingen gjord med elstängsel.
Mao – Ta hänsyn till kor och kalvar. Gå runt flockarna. Spring inte.
Pingback: Fyra vårrapporter |