Årets miljöhjältar 2018

Vinnarna av Årets Pandabok, Årets Miljöhjältar och Årets unga Miljöhjälte tar emot priser av kung Carl XVI Gustaf.

Foto: Ola Jennersten, IBL Bildbyrå, Naturfotograferna (Text o bild från wwfs pressida.) 

WWFs miljöhjältar prisas och H.M. Konungen delar ut Årets pandabok

PRISUTDELNING OCH FOTOTILLFÄLLE:
Tid och plats: Onsdag 10 oktober, samling kl 11:45 på Ulriksdals slott.

I samband med WWF:s höstmöte 10 oktober delar Kungen ut ”Årets Pandabok 2019 ” som belönar den bästa naturskildringen i ord och bild i Sverige. Samtidigt prisas Årets Miljöhjältar och Årets Unga miljöhjälte (nytt för i år)

Utmärkelsen Årets Pandabok går till ”Under Afrikas himlar” av fotografen och författaren Brutus Östling. ”När den mångfaldigt prisbelönta fågelfotografen Brutus Östling riktar kameran mot Afrikas storvilt skapar han magiska bilder. Här ser vi den afrikanska savannen som vi aldrig sett den förut. Att bläddra i denna bildskatt är en fullskalig njutning”, skriver juryn i sin motivering.

Årets miljöhjältar (3 kategorier):  

Biologisk mångfald: Angarngruppen, flora- och faunaförening, Vallentuna utanför Stockholm, har arbetat för att bevara den unika faunan och floran i naturområdet Angarnssjöängen, långt innan begreppet biologisk mångfald var känt. Föreningen har lockat tusentals människor att upptäcka fågellivet och naturen i sin närmiljö.

Klimat: Pär Holmgren, författare och föreläsare, Uppsala (tidigare meteorolog på SVT) brinner för klimatfrågan. Han sprider budskapet likt en svensk Al Gore och har satt klimathotet på kartan bland allmänheten. Under klimatfrågans såväl högtryck som lågtryck, gör Pär den förståelig för många – han är en äkta miljöhjälte!

Ung miljöhjälte: Skoleleven Luca Berardi, 15 år, Lund är trots sin unga ålder redan en globalt erfaren och hyllad miljökämpe. Han har hunnit göra mycket för en mer hållbar värld; startat en organisation för hotade vilda djur, agerat barnprogramledare i Kenya och engagerat sin skola i klimatfrågan. Luca har också skrivit en bok, skapat musik, gjort film, you name it.

Ordföranden Gunnar Hesses tacktal från Angarngruppen

Ers Majestät, Ers Kungliga Höghet, kära naturvänner, mina damer och herrar!

Tre Hjärtliga tack från Angarngruppen!

  1. Tack till Världsnaturfonden för att Ni upptäckt, uppskattat och uppmärksammat oss!
  2. Tack till alla framsynta personer, som för drygt 50 år sedan grundade den ideella föreningen Angarngruppen och framgångsrikt kämpade emot Stockholms stads planer på att bygga ett nytt Vällingby, den tidens förortsideal, i Angarnssjöängen i Vallentuna kommun. Angarnssjöängen blev naturreservat 1982. Föreningen har nu över 300 medlemmar; högsta någonsin och ett antal, som stadigt ökar
  3. Tack alla styrelsekollegor och många andra medlemmar, som på ideell basis lagt ner och lägger ner mycket tid och engagemang för föreningens och naturreservatets bästa

Tre viktiga fokusområden för Angarngruppen:

  1. Informera, påverka och pådriva Länsstyrelsen, kommunen och andra intressenter för att bevara och utveckla naturreservatet Angarnssjöängen och dess biologiska mångfald
  2. Arbeta för biologisk mångfald genom att observera, inventera, dokumentera och sprida information avseende fåglar, däggdjur, insekter och andra ryggradslösa djur, växter, ja allt, som lever. Därtill fågelmatning på flera ställen samt uppsättning och vård av fågelholkar
  3. Erbjuda ett omfattande naturprogram för medlemmar och andra för att uppleva, förstå och respektera naturen. Hjärtligt välkomna!

Med tack och liten ursäkt till President John F Kennedy:

”Fråga inte vad naturen kan göra för Dig utan vad Du kan göra för naturen!”

Denna fina utmärkelse, därtill med kunglig glans, sporrar oss att arbeta ännu mer hängivet för Angarnssjöängens biologiska mångfald i denna kennedyska anda.

Summa summarum:

  • TRE tack från oss
  • TRE fokusområden för oss
  • På TRE minuter givna till oss

⇐Samling före prisutdelningen Gunnar samtalar med Charlotte Permell i förgrunden Luca Berardi (ung Miljöhjälte). ⇒Försnack med Luca, Gunnar, Cecilia Stenström, Pär Holmgren

 

⇐Brutus Östling (Pandabokspristagare). ⇒Pär Holmgren Miljöhjälte fotavtryck och Luca Berardi Ung Miljöhjälte

 

⇐Håkan Wirtén, WWF:s generalsekreterare och Gunnar Hesse. ⇒Gunnar Hesse samtalar med Axel Wenblad, WWFs styrelseordförande.

 

⇐Luca Berardis bok. ⇒Stolt hemgång.

Karin Hendahl (foto) och Gunnar Hesse representerade Angarngruppen.

Se mer på kungafamiljen.se       Bildspel med de individuella utdelningarna.

Se mer på Facebook


FLER REAKTIONER