Månadsrundan den 4 mars 2020

 – blott blött!

Mars månads rykte som en nyckfull tid på året avseende väder och fågelskådning stärktes ytterligare denna dag. Det hade regnat ihållande under kvällen och natten innan och nederbörden fortsatte under nästan hela onsdagen skulle det visa sig. Delvis som regn, delvis som snö och delvis som en salig blandning av både det ena och det andra. Februari hade ju varit osedvanligt och skrämmande mild med de tidigaste vårfåglarna delvis på plats sedan flera dagar tillbaka som ett resultat.

De yttre omständigheterna blev därför inte så vansinnigt lockande, men sju tappra själar anslöt i alla fall vid Örsta framåt halvåttatiden. Stefan Paulin, dagens ledare, hade passande nog valt de nyrenoverade vindskydden vid grillplatsen som startplats, snarare än utanför Naturum, som brukligt är.

 

Stefans förslag att inte promenera runt hela sjöängen utan att genomföra en klart kortare variant på sydsidan möttes med ett unisont gillande. Utan större preludier bar det så av direkt ned till Midsommarberget och dess fågelkrog som första stopp. Grågäss klafsade omkring på den höstsådda åkern, svanar i fjärran nere vid vattnet, som för övrigt stigit en bra bit de senaste dagarna, men i övrigt inte så mycket som livade upp oss på vägen dit. Frukostgästerna vid berget lyste dock med sin frånvaro; någon talgoxe och någon grönsiska var i stort sett de enda, som var där.

Skådandet från bergstoppen var dock lite mer framgångsrikt: svanar av både sång- och knölversion, kanadagäss på norra sidan, gräsänder, ett knippar och fyra vigghannar gladde oss. Vidare i regnet mot Byksberget och Lundbydiket. Bra fart på vattnet i nämnda dike för övrigt!

Spängerna mellan Lundbydiket och Grävlingholmen är nu reparerade med många vältrampade och därmed uttjänta plankor utbytta och även någon handledare. Tack Länsstyrelsen och alla skattebetalare!

 

 

Åstaåkern bjöd på dryga tjoget tofsvipor, ännu fler björktrastar, en endaste stare och ett par sånglärkor. Vi tackade och tog emot! Våren är nog på väg!     Tofsvipor, arkivbild

 

 

WWF-plattformen på Grävlingholmen fick bli vändplats och det utan kaffepaus. Även tappra fågelskådare vill gärna ha tak över huvudet en regnig dag som denna för detta!Inga större sensationer under tillbakamarschen mot Midsommarberget; rovfåglarna fanns någon annanstans, varfågeln likaså. Snösparvar? Nej!

Hade krogen fått fler gäster nu då? Jo, minsann! Ett trettiotal grönsiskor, ett halvdussin steglitser, nötväcka, koltrast och sist men absolut inte minst en brunsiska. En bra avslutning!

 

 

Så äntligen kaffedags under tak vid vindskydden med artgenomgång, när kaffetarmen fått sitt.

25 arter blev det, fastän vädret varit tämligen miserabelt och rundan blev en mycket avkortad sådan. Klockan var för övrigt knappt halvelva, när vi skildes på parkeringsplatsen.

 

… men så i grevens tid kom en havstrut majestätiskt glidande fram rakt över oss och fastställde ”slutresultatet” till tjugosex arter! Klart bättre än bottennappet på 17 arter för många år sedan, men en bit kvar till genomsnittet på 30 arter.

Blött, blött, men ändå hyfsat! Tack till Stefan för gott värdskap och till alla övriga deltagare för att Ni också kom!

Text Gunnar Hesse. Foto Roffe Andersson