Vinterfåglar inpå knuten söndag 29 januari 2023

  – åter räknade i Skesta hage

Sista helgen i januari och åter dags för den årliga räkningen av vinterfåglar inpå knuten. Av våra två matningar är vanligtvis den i Skesta hage mest välbesökt av hungriga fåglar, så det blev även platsen för årets upplaga för vår del.

Barmark, nollgradigt, vindstilla och molnigt var några av de yttre förutsättningarna denna söndagsmorgon, då fyra personer mött upp i hagen vid niosnåret. Så småningom blev vi hela sju damer och herrar, vilket nog blev enda rekordet jämfört med fjolårets tillställning.

Lite före nioslaget kom en ”oinbjuden” sparvhök och gjorde en (misslyckad) räd mot krogen och en koltrast, vilket förmodligen minskade aptiten avsevärt hos de fåglar, som snarare tänkt sig en vegetarisk måltid där.

Så småningom tilltog både hungern och modet och den ena arten efter den andra kunde börja noteras. Inga överraskningar, utan ”det gamla vanliga” i form av talgoxe, blåmes, nötväcka, grönfink, större hackspett och koltrast lät sig väl smaka av vår buffé. Entita och svartmes gladde oss extra mycket.

Runtomkring oss hördes minst en gröngöling ropa, större hackspett vårtrumma och någon talgoxe, som något försiktigt tränade på någon av sina vårmelodier. Ett par korpar gjorde en elegant och något ljudlig uppvisning av synkroniserad flygning, åtta björktrastar flög värdshus förbi i en salig röra och nio domherrar njöt av utsikten (?) från de högsta trädtopparna och ignorerade likaledes gratismaten nedanför.

Totalt summerade vi efter två timmar artlistan till att innehålla 18 olika fågelarter och ett däggdjur i form av ekorre (två stycken för att vara exakt), som var den tacksammaste solroskonsumenten denna förmiddag.

Om vi strikt håller oss till reglerna för ”vinterfåglar inpå knuten”, så blev resultatet ett magrare tio arter med skata som ”vinnare” med fyra individer och med blåmes, talgoxe och större hackspett på delad silverplats med tre individer vardera.

Tillfälligheter eller en bekräftelse av tendensen mot färre fåglar i vår omgivning? Vi hoppas på det förra, men fruktar det senare.

Stefan Paulin ombesörjer vederbörlig rapportering till projektet ”Vinterfåglar inpå knuten”. Tack för det!

 

Gunnar Hesse Text o foto