StOF-exkursion lördagen 25 mars 2023

Exkursion med StOF 2023-03-25

Väderprognosen pekade på regn och snö inför årets exkursion vid Angarnssjöängen med Stockholms Ornitologiska Förening. Frågan var om det skulle bli några deltagare över huvud taget med sådana dystra utsikter.

Vad blev det då?  Jo, inte så blött som befarat eftersom nederbörden höll sig till snö och att det var helt vindstilla gjorde det hela rätt uthärdligt. Och åtta tappra deltagare dök upp och en riktigt hyfsad exkursion kunde genomföras.

Samlingen var flyttad till rastplatsen så att vi i alla fall hade tak över huvudet i starten. Därifrån drog den lilla skaran mot Tältholmen för att eventuellt kunna få något livstecken från trädlärka. Någon sådan varken hördes eller sågs, men bofinkhane i björktopp med lite försynt sång, var i alla fall något att glädja sig åt. Marken i hästhagen var helt fågeltom så förhoppningen om att kunna pricka av några trastarter, kom på skam. En ensam talgoxe var den enda som orkade men något som kunde liknas vid ordentlig sång.

Nästa stopp var Midsommarberget och här var snöfallet inte alltför ymnigt så det gick bra att spana av sjön och omgivande åkrar. Kanadagäss, grågäss, gräsänder, krickor, viggar, knipor och sothönor kunde prickas av. Även ett antal sävsparvar kunde skönjas ute i vassen åtminstone när de flaxade runt där. Så hördes skriande trutar på väg in från söder. Det visade sig vara en liten flock gråtrutar, som sträckte över mot nordväst med ett par skrattmåsar i sällskap.

Ett kortare stopp på Byksberget gav inte några fler arter, men krickor kunde avnjutas på bättre avstånd jämfört med de vi såg från Midsommarberget.

Vandringen gick vidare mot Lundbydiket under vägen dit kunde bläsand, havstrut, sånglärka, stare och tofsvipa läggas till artlistan. Nu siktade vi på Grävlingholmen och fikapaus. Promenaden på spängerna krävde viss försiktighet eftersom snön härpå var rätt slirig. När fikat var lagom avklarat utropades plötsligt ’sädesärla’. Den drog hastigt rakt över plattformen men som tur var, kunde den följas då den flög ut på Åstaåkern där den gick ned. Där kunde den ses i tuberna.

Vi enades nu om att vända tillbaka och ett avslut med artgenomgång planerades att bli gjord under tak på rastplatsen. Men återtåget innehöll ett par ytterligare stopp i Åstatriangeln och vid Lundbydiket. På den första platsen träffade vi Erik Koppe och det tog inte många minuter innan han ropade ut snösparvar. En flock om sex individer drog rakt över oss innan de försvann ur sikte på Åstaåkern. Precis framme vid Lundbydiket fick vi meddelande per telefon återigen från Erik, om att större strandpipare gick ute på åkern. Efter en del letande kunde några i gruppen få med även den på dagens artlista. Mot slutet noterades en sträckande silltrut, havsörn och en flock om fem tranor överflygande.

Artgenomgången visade att vi lyckats plocka ihop en lista på 35 arter. Även om det var betydligt färre under motsvarande exkursion förra året (50 arter), får resultatet ändå vara helt ok under rådande väderomständigheter.

Ulric Ilveus och undertecknad var dagens guider.

/Stefan Paulin